CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Ústecký kraj
Hoření 3540/7A
400 11 Ústí nad Labem 11

V Ústí nad Labem 17.05.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Ústecký kraj

Padělky obuvi, kabelek i další zboží skončily ve skladu

Téměř čtyři stovky výrobků podezřelých z porušování práv duševního vlastnictví. zajistili ústečtí celníci v jedné teplické prodejně.

V minulých dnech si celníci, na základě vlastního monitoringu, vytipovali ke kontrole kamennou provozovnu v centru Teplic. Prodejce v obchodě nabízel svým zákazníkům kromě jiného i zboží, podezřelé z porušování práv majitelů ochranných známek. Konkrétně se jednalo o 317 kusů textilu a oděvních doplňků, 47 kusů kabelek a batohů a 16 párů obuvi, které se honosily logy renomovaných výrobců (Gucci, Nike, Michael Kors, Tommy Hilfiger, Vans aj.). Hodnota zboží, vyjádřená v ceně originálů, převyšuje částku 1,6 milionu korun.

Zajištěné zboží skončilo ve skladu celního úřadu. Pokud se dotčení majitelé práv ochranných známek rozhodnou využít takzvaného zjednodušeného postupu a budou naplněny zákonem stanovené podmínky, bude zboží na jejich náklady ekologicky zlikvidováno. V případě, že se vydají soudní cestou a soud rozhodne, že se o padělky či nedovolené napodobeniny jedná, hrozí pachateli pokuta až do výše 10 milionů korun.

Od začátku roku ústečtí celníci odhalili v kamenných obchodech 3 643 kusů různého zboží, které porušovalo některá práva duševního vlastnictví. Hodnota zajištěných plagiátů přesahuje pět milionů korun. Nejčastěji zajišťovaným sortimentem byly textilní výrobky (mikiny, trika) módní doplňky (kabelky, peněženky), sportovní či plážová obuv, parfémy a v poslední době také elektronické cigarety Elf bar či hodinky Apple. 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CÚ pro Ústecký kraj
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky