CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad Praha Ruzyně
Aviatická 12/1048
160 08 Praha 6

V Praze 07.08.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Místo notebooku drogy

Na konci července odhalili celníci na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni zásilku amphetaminu ukrytou v notebooku. Droga byla dovážena v zásilce z Mexika.

Zásilky v poštovní přepravě jsou celníky běžně kontrolovány rentgenem, speciálně vycvičenými služebními psy nebo fyzickou kontrolou. Při jedné z těchto kontrol celníci zjistili, že se v jedné ze zásilek nachází notebook, který ve svých útrobách místo PC komponentů ukrývá tři aluminiové sáčky s bílým práškem, které po provedení narkotestu NIK reagovaly pozitivně jako amphetamin. Celková hmotnost drogy i s obaly činila 119,7 gramů.

Sáčky s drogou byly převezeny na odbornou expertízu k určení vlastní hmotnosti a čistoty zajištěné drogy.  

Za letošní rok odhalili celníci z Celního úřadu Praha Ruzyně již 195 případů drog v zásilkách. Nejčastěji se jedná o přírodní drogy jako je heroin, hašiš, kokain, opium a marihuana nebo syntetické drogy jako je metamfetamin, amfetamin, LSD, extáze a efedrin. Za celý rok 2013 bylo odhaleno 237 případů záchytů drog v poštovní přepravě. 

Dovoz nebo vývoz těchto látek v zásilkách je možno kvalifikovat jako trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládaní s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

kpt. Ing. Šárka Miškovská
Tisková mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 602 490 784
e-mail: s.miskovska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky