CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Královéhradecký kraj
Oddělení 11 - Právních a správních činností
Bohuslava Martinů 1672/8a 
501 01 Hradec Králové

V Hradci Králové 28.04.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Královéhradecký kraj

Dovoz živočišných produktů ze zahraničí v hledáčku celníků a pracovníků veterinární správy

        Královéhradečtí celníci společně s pracovníky Krajské veterinární správy Státní veterinární správy (SVS) pro Královéhradecký kraj provádějí kontroly zásilek živočišných produktů v souladu se zákonem o veterinární správě.  Kromě průvodních dokladů ze kterých musí být zřejmé, že zboží prošlo veterinární kontrolou vývozního státu včetně označení zboží (přepravních obalů) kontrolují, zda příjemce zboží 48 hodin předem informoval veterinární správu o příchodu zásilky na místo určení.  Od začátku tohoto roku bylo provedeno celkem 5 kontrolních akcí, při kterých bylo zjištěno 19 případů porušení předpisů.  
V hledáčku celníků a pracovníků veterinární správy se tak ocitlo drůbeží, hovězí a vepřové maso a také sýry o celkové hmotnosti  30 762 kilogramů


        Zatím poslední společná kontrolní akce proběhla dne 23. dubna. Při ní kontrolní orgány ve čtyřech případech zjistily, že nebyla splněna informační povinnost dle veterinárního zákona. V prvním případě se jednalo o 1 768 kilogramů kuřecího a krůtího masa, ve druhé zásilce putovalo do Čech 1 005 kilogramů kuřat, kuřecích čtvrtek a kuřecích vnitřností, ve třetím případě šlo o 75 kilogramů kuřat a kuřecích vnitřností a poslední zásilka obsahovala 600 kilogramů kuřat, krůtích stehen a krůtích prsních řízků. Všechny zmíněné případy dále šetří Krajská veterinární správa SVS pro Královéhradecký kraj.  

        Od začátku tohoto roku mezi nejčastější prohřešky patřilo zanedbání povinnosti informovat Krajskou veterinární správu o příchodu zboží na místo určení např. nenahlášení zásilky, nedodržení povinnosti hlášení zásilky 48 hod. předem, ale také rozdíly mezi nahlášeným množstvím zboží a skutečně dováženým.  Dalším nedostatkem byly nesrovnalosti v průvodních dokladech. Za porušení předpisů může veterinární správa uložit sankce.  

       Podstatou těchto kontrol je zajistit dodržování zákonných povinností, ale také ochrana našeho trhu před živočišnými produkty, které by nesplňovaly kritéria na zdravotní nezávadnost, zabránit dovozu zásilek nejasného původu či živočišných výrobků, které by nebyly pod dohledem Státní veterinární správy.  

      Celní úřad pro Královéhradecký kraj společně s Krajskou veterinární správou SVS pro Královéhradecký kraj bude i nadále v těchto kontrolách pokračovat. 

 


por. Bc. Martina Kolinská
Tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 602 372 515
fax: +420 495 756 200
e-mail: m.kolinska@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky