CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Pardubicích 07.02.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Zahraniční dělníci pracují načerno

Celní úřad pro Pardubický kraj provedl v letošním roce již osm kontrol se zaměřením na zaměstnávání cizinců. Spolupracoval s inspektorátem práce a s Policií ČR. Prověřoval staveniště, skladovací prostory a dalších provozovny.

Výsledkem kontrol je zjištění, že jeden ukrajinský občan pracoval bez platného povolení k zaměstnání na území České republiky.  Zaměstnavatelé dalších 17 ukrajinských dělníků, dvou občanů z Vietnamu, 11 rumunských státních příslušníků a jednoho občana Kazachstánu jsou podezřelí z toho, že nesplnili oznamovací povinnost k příslušné krajské pobočce úřadu práce.  Po zadokumentování celníci předali tyto případy pro věcnou nepříslušnost inspektorátu práce k dalšímu šetření.

Za loňský rok pardubičtí celníci evidují 116 kontrol se stejným zaměřením. S pozitivním zjištěním jich bylo 75. Celkem prověřili 437 zahraničních zaměstnanců.

Bez povolení k zaměstnání pracovalo vloni v Pardubickém kraji 24 osob. Z toho 16 jich bylo z Ukrajiny, tři ze Srbska. Pardubičtí kontroloři zaznamenali také dva státní příslušníky Moldávie. Zbývající nelegální dělníci byli z Mongolska, Turecka a Iráku.

Podezření na nesplnění oznamovací povinnosti se potvrdilo u 211 zahraničních zaměstnanců.  Nejvíce jich bylo ze Slovenska 139, z Rumunska jich pak celníci evidují 24 a z Ukrajiny  22. Do celkového počtu těchto cizinců patří ještě občané Vietnamu, Maďarska, Číny, Moldávie, Mongolska, Polska a Bulharska.


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj 
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky