CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Pardubický kraj
Palackého 2659
530 02    Pardubice

V Pardubicích 24.02.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Pardubický kraj

Zneužívané léky maskovala dětským oblečením a nákupem

Pardubičtí celníci při silniční kontrole na Orlickoústecku našli tisíce tablet léků zneužívaných k výrobě pervitinu.

Dne 22. února si hlídka vybrala ke kontrole bílou fábii kombi, kterou řídila 33letá žena z Brna. Na obvyklou otázku kontrolorů odpověděla, že veze nákup z Polska. Na dně tašky pod zbožím však našli 2 000 ks tablet léku Claritine Active. V zavazadlovém prostoru dotyčná ještě převážela plastovou přepravku s dětským oblečením, do něhož ukryla dalších 2 700 tablet léku Claritine Active a  670  tablet léku Cirrus. V odkládací schránce před spolujezdcem celníci ještě objevili injekční stříkačku s bílou krystalickou látkou. Orientační test ukázal, že jde o pervitin.

Žena nyní čelí podezření z trestného činu neoprávněného držení prekursorů určených k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky, za což jí hrozí až pětiletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.

Od začátku letošního roku Pardubičtí celníci zjistili celkem pět případů nelegálního držení léků, které se zneužívají k výrobě pervitinu. V minulých dnech pak našli vůbec poprvé v odpadkovém koši vagonu lahev s tekutinou, ve které byly částečně rozpuštěné tablety takových léků. Orientační test kapaliny reagoval pozitivně na přítomnost amfetaminu, což je syntetická droga.

 


por. Ing. Václav Kánský
Tiskový mluvčí Celního úřadu pro Pardubický kraj 
tel: +420 466 797 313
mobil: +420 602 370 384
e-mail: v.kansky@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky