CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 19.03.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Je libo slivovici bez kolku?

Koncem minulého týdne byla pracovníky Celního úřadu pro Středočeský kraj provedena závěrečná realizace případu, při které byl zadržen pachatel zabývající se distribucí neznačeného alkoholu.

Několikaměsíční rozpracování případu bylo ukončeno zásahem příslušníků odboru Pátrání Celního úřadu pro Středočeský kraj. Na Berounsku ve Středočeském kraji a na Břeclavsku v Jihomoravském kraji byly se soudním příkazem provedeny tři domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, při kterých bylo zajištěno 752 litrů alkoholických nápojů. Jednalo se o 452 litrových lahví, které nebyly označeny kontrolní páskou ani etiketou a tři plné stolitrové sudy. Při jedné z domovních prohlídek bylo zajištěno i kompletní destilační zařízení, které sloužilo k výrobě neznačeného alkoholu. Dle prvotních poznatků se sortiment skládal ze slivovice, meruňkovice, višňovice, ořechovice atd. Byly odebrány vzorky a v současnosti probíhá jejich analýza v Celně technické laboratoři v Praze, v rámci které bude prověřována i možná přítomnost látek ohrožujících život a zdraví občanů. Předpokládaný únik jen na spotřební dani byl vyčíslen na více jak sto tisíc korun. V současné době je případ nadále v šetření středočeských celníků.

Ukazuje se, že distributory neznačeného lihu neodradí ani právě probíhající soudní líčení v takzvané metanolové kauze. Policie i celníci odhadují, že je mezi lidmi stále 2000 litrů metanolu. I z tohoto důvodu úsilí celníků nepolevuje.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky