CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 17.07.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Řidiči kamionů často jezdí bez odpočinku. Varují středočeští celníci.

Kartu řidiče vystavenou na cizí jméno vložil do tachografu. Jeho podvod, který měl směřovat k tomu, aby nemusel dodržovat předepsané bezpečnostní přestávky, celníci odhalili.

Po magnetech na tachografu se začínají rozmáhat podvody s kartami řidičů. Koncem minulého týdne se o tom znovu přesvědčili středočeští celníci z oddělení Mobilního dohledu, kteří prováděli kontrolní činnost na dálnici D1.

Na třiadvacátém kilometru, ve směru na Prahu, celníci zastavili nákladní vozidlo značky Volvo slovenské imatrikulace. Požádali řidiče, aby předložil osobní doklady, doklady od vozidla i od nákladu a vyzvali ho i k předložení čipové karty řidiče založené v digitálním tachografu. Ta slouží k zaznamenávání průběhu pracovního režimu řidiče.

K překvapení kontrolujících celníků předložil řidič čipovou kartu řidiče, která byla registrována na jinou osobu. Ta se však ve vozidle nenacházela. Na následnou výzvu řidič předložil druhou čipovou kartu, která již byla registrována na jeho osobu. Následnou kontrolou záznamu na obou čipových kartách bylo zjištěno, že řidič používal obě karty a tím simuloval jízdu dvou řidičů, která má odlišně upraveny parametry pro dobu jízdy a čerpání doby odpočinku, než při řízení vozidla pouze jedním řidičem.

Řidič se tak dopustil hned několika přestupků a to tím, že nedoložil činnost řidiče za stanovené období, nedodržel denní dobu řízení ani denní dobu odpočinku.

Řidiči byla uložena kauce ve výši sto tisíc korun. Kauce slouží k pokrytí nákladů následného správního řízení. Případ byl předán odboru dopravy Krajského úřadu pro Středočeský kraj. Čipová karta řidiče, jež byla registrována na jinou osobu, byla zabavena a předána na Ministerstvo dopravy k dalšímu řízení.

Od začátku roku 2014 bylo Celním úřadem pro Středočeský kraj provedeno 184 kontrol v oblasti státního odborného dozoru, z toho bylo 37 pozitivních a byly uloženy a vybrány kauce za 1 607 000 Kč.

Ze zkušeností celníků vyplývá, že řidiči k podvodům doposud nejvíce používali speciální magnet umístěný na snímači tachografu. Díky němu lze s tachografem manipulovat tak, že záznamové zařízení vykazuje čerpání bezpečnostní přestávky, i když se vozidlo prokazatelně pohybuje. Nyní se začíná stále častěji objevovat podvod, kdy řidič jede na cizí kartu v tachografu.

Řidiči se tak vyhýbají bezpečnostním přestávkám a jedou třeba i 16 hodin v kuse. Vlivem únavy nebo mikrospánku mohou způsobit vážnou dopravní nehodu.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky