CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 07.05.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Celní úřad pro Středočeský kraj zlikvidoval téměř 11 milionů krabiček cigaret s tabákovou nálepkou s daňovou sazbou označenou písmenem „O“

Středočeští celníci museli během jednoho měsíce zlikvidovat téměř 11 milionů krabiček cigaret, které v poslední fázi skončily v drtičce. Tomu předcházela důkladná kontrola, přepočítání a precizní evidence.

Tabákové nálepky musely být zničeny do 30. 4. 2015 a to pod úředním dozorem Celního úřadu pro Středočeský kraj, který pak rovněž vrací odběrateli tabákových nálepek jejich hodnotu (spotřební daň).

Od 1. března se již nesmí v prodeji vyskytovat cigarety s tabákovou nálepkou s daňovou sazbou označenou písmenem „O“. V současné době jsou v prodeji cigarety s tabákovou nálepkou označenou písmenem „P“. Cigarety se starou cenou (a starým kolkem s písmenem „O“) jsou od 1.3.2015 považovány za neznačené a nelze s nimi jakkoli volně nakládat. Pokud celníci takové cigarety při kontrole v prodejně objeví, tak je zajistí. Za porušení zákona o spotřební dani cigaret hrozí pokuta od 50 tisíc do 10 milionů korun.

Cigarety značené tabákovými nálepkami zahrnujícími spotřební daň charakterizovanou písmeny „A“ až „N“ se za neznačené nepovažují a lze je tedy prodávat.

Novelou zákona o SPD účinnou od 1. 12. 2014 byly stanoveny nové sazby daně z tabákových výrobků. Ve vztahu k cigaretám dále novela zákona o SPD zavedla celou řadu nových podmínek a povinností, týkajících se prodeje jednotkových balení cigaret s tabákovou nálepkou odpovídající staré sazbě daně a nároků na vrácení hodnoty tabákových nálepek v případě změny sazby daně u cigaret, s cílem zamezit vysokému předzásobení cigaret se starou sazbou spotřební daně.

Současná platná právní úprava dopadá na cigarety, které jsou značené tabákovou nálepkou zahrnující spotřební daň charakterizovanou na této tabákové nálepce písmenem „O“.

Před samotným zničením tabákových nálepek (ničí se spolu s jednotkovým balením, na kterém jsou vylepeny) je nutné provést kontrolu splnění podmínek pro vrácení jejich hodnoty.

Jedná se zejména o zjištění počtu a druhu tabákových nálepek, ověření jejich skladování na určeném místě a zabezpečení převozu do místa jejich zničení.

Zlikvidováno bylo téměř 11 milionů krabiček o počtu kusů 20 – 40/krabička. Celá akce (od kontroly kolku, přepočítání až po konečnou likvidaci) probíhala od 23. 3. do 22. 4. a průměrně se do ní každý pracovní den muselo nasadit 10 celníků.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky