CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Celní úřad pro Středočeský kraj
Washingtonova 11
110 00 Praha 1

V Praze 12.03.2015


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad pro Středočeský kraj

Středočeští celníci odhalili téměř 200 tisíc kusů velmi zdařilých padělků baterií DURACELL

Celníci před několika dny zadrželi padělky baterií, které pokud by se dostaly na trh, mohly by při použití způsobit celou řadu problémů. Riziko při použití padělaných baterií je zřejmé. Mohou mít například nižší než deklarovanou kapacitu, menší výdrž a taktéž hrozí riziko poškození přístroje nebo i zdraví.

Na územní pracoviště v Nupakách dorazil k proclení kamion z Číny s deklarovaným zbožím baterie značky Golden Queen. Celní úřad pro Středočeský kraj rozhodl o provedení fyzické a dokladové kontroly. Celníci šli na kontrolu s domněním, že zásilka bude obsahovat tyto baterie. Po otevření prvních krabic už bylo celníkům jasné, že tomu tak nebude. Baterie byly označeny jako DURACELL PLUS POWER. Pro důvodné podezření z porušení práva duševního vlastnictví ochranné známky celníci nedovolili majiteli s bateriemi nakládat a zboží zajistili v celním prostoru.

Zástupce majitele práva byl o zajištění této zásilky informován a po důkladném prozkoumání se nyní vyjádřil, že se opravdu jedná o padělek, protože designem a kvalitou se neshodují a jsou odlišné od originálních výrobků společnosti Duracell Batteries BVBA.

Pokud by se baterie podařilo prodat, majiteli práv k ochranné známce by vznikla škoda dosahující deseti milionů korun.

Dovoz padělků se kvalifikuje jako podezření ze spáchání porušení práv k ochranné známce a jiným označením a zboží bude zničeno pod celním dohledem.

Padělané zboží nezpůsobuje škodu jen majitelům práv duševního vlastnictví. Vzhledem k jeho nízké kvalitě a v případě baterií i nebezpečnosti je ohroženo také zdraví uživatelů. Ochrana koncových spotřebitelů před takovým zbožím je jednou z priorit středočeského celního úřadu.


por. Yvona Matějková
Tisková mluvčí Celního úřadu pro Středočeský kraj
tel: +420 261 334 680
mobil: +420 720 748 300
e-mail: y.matejkova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky