CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 17.03.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Bulharský kamion převážel 300 lahví nezdaněné „Rakie“

        300 lahví nezdaněných lihovin zadrželi brněnští celníci ve středu odpoledne při kontrole kamionu směřujícího z Bulharska do Holandska.

        Ve středu pracovníci brněnského celního úřadu prováděli kontroly vozidel na pozemních komunikacích se zaměřením na přepravu výrobků zatížených spotřební daní a na zboží, které uniklo dohledu celních orgánů. Ke kontrole si mimo jiné vytipovali bulharský kamion s holandským návěsem, který najížděl z dálnice D2 na dálnici D1. Podle řidiče kamion převážel pouze prázdné kartony z Bulharska do Holandska.

        Při kontrole přepravních dokladů celníci zjistili, že mimo prázdných kartonů by se v ložném prostoru měly nacházet čtyři palety s nealkoholickými nápoji, pivem, energetickými nápoji a barely s pitnou vodou. Jeden z celníků však mezi doklady našel list v azbuce a všiml si slova „rakia“. Kamion byl proto podroben důkladné prohlídce. Nejprve byly vyloženy řady prázdných kartonů, pak tři palety s nápoji zabalené průhlednou stahovací fólií a jedna paleta, která byla obalena kartonem a fólií. Po rozbalení této palety celníci zjistili, že se uvnitř nachází 300 lahví lihovin o objemu 0,7 litru, označených bulharskými kolky. Lahve byly opatřeny etiketami s názvem „Grozdova rakia“ s uvedeným obsahem alkoholu 40%.

        Vzhledem k tomu, že řidič lihoviny přepravoval bez předepsaných dokladů a v množství větším, než je povoleno pro osobní spotřebu, a nebyl schopen prokázat jejich zdanění, celníci zboží zajistili. Únik na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na 34.055 korun. Z tohoto důvodu bude zahájeno daňové řízení za účelem stanovení a vybrání daně. Pachateli zároveň hrozí propadnutí případně zabrání zboží.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky