CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 19.04.2010


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Celníci zadrželi dva rakouské pašeráky

Dva rakouské státní příslušníky převážející téměř dva kilogramy marihuany zadrželi brněnští celníci poblíž bývalého hraničního přechodu Hatě – Klein Haugsdorf.

Dne 15. 4. prováděla skupina mobilního dohledu Celního ředitelství Brno kontrolní činnost na pozemních komunikacích na Znojemsku. Zaměřila se na pátrání po zboží, které uniklo dohledu celních orgánů, na kontrolu přepravy zboží zatíženého spotřební daní a na nezákonný dovoz, vývoz a průvoz omamných a psychotropních látek. Krátce po poledni si celníci ke kontrole vytipovali osobní vozidlo Hyundai Lantra rakouské imatrikulace. Ve vozidle jely dvě osoby – rakouští státní příslušníci. Při kontrole byl využit i služební pes cvičený na vyhledávání drog. Vzhledem k tomu, že označil tři místa ve vozidle, celníci provedli stěry z vnitřních prostor a z rukou obou pasažérů. Narkotest NIK pozitivně reagoval u jedné z osob i u vozidla.

Následně bylo vozidlo podrobeno důkladné kontrole. V prostoru pod zadními sedadly celníci nalezli dva balíky se zelenou látkou rostlinného původu o celkové váze 1.943 g. Orientační narkotest NIK ukázal, že látka pozitivně reaguje jako marihuana. K případu byla přivolána Celní protidrogová jednotka Generálního ředitelství cel, která věc převzala k dalšímu šetření. Laboratorní testy ukázaly, že obsah účinné látky THC byl mimořádně vysoký – 23,5%.

Drogy byly zajištěny, osoby zadrženy a následně předány Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání. Jednání bude kvalifikováno jako nezákonný vývoz omamných a psychotropních látek, kdy výše uvedené osoby zamýšlely se zbožím v osobním vozidle přestoupit státní hranici z České republiky do Rakouska. Za uvedený skutek oběma pachatelům hrozí trest odnětí svobody na 2 – 10 let.
 

  

 

 

Video ke stažení  


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 261 332 225
mobil: +420 602 217 615
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky