CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Brně 27.05.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Brno

Vietnamský prodejce padělků z Hevlína bude obviněn

        Pachatele trestné činnosti se podařilo přichytit znojemským celníkům včera dopoledne na tržnici v Hevlíně.

        Ve čtvrtek ráno se pracovníci znojemského celního úřadu s rozkazem ke službě vydali opět do terénu. Tentokrát byla jejich cílem tržnice CHINA TOWN v Hevlíně nedaleko státních hranic s Rakouskem. Zpočátku prošli celou tržnici a následně si vytipovali jeden ze stánků ke kontrole.

        Z hlediska ochrany duševního vlastnictví bylo na pultu i na stěnách vystaveno pouze nezávadné zboží. Při důkladnější prohlídce jeden z celníků objevil na zadní stěně pod rozvěšeným textilem dveře, které měly odvrtaný zámek a nebyly uzamčené. Za celou zadní stěnou se nacházel úzký prostor zaplněný nejrůznějším zbožím označeným ochrannými známkami. Jednalo se o trička, mikiny, brýle, peněženky a hodinky s logy světově proslulých výrobců zboží – Ed Hardy, Armani, Gucci, Breitling, Rolex a další. Celníci ve stánku zajistili 774 kusů zboží. Prodejní hodnota originálů by mohla dosáhnout 2.800.000 korun. Zvláště ceny originálních hodinek vybraných značek se pohybují v řádech deseti až statisíců korun.

        K případu byl přivolán i policejní orgán Celního ředitelství Brno, který učinil nezbytné úkony v přípravném trestním řízení - zdokumentování místa, zajištění předmětného zboží sepsání protokolu s nájemcem stánku. Nájemce a současně prodejce se přiznal k vlastnictví zajištěného zboží. Po vyjádření zástupců majitelů práv k ochranným známkám bude případ předán Policii ČR s návrhem na zahájení trestního stíhání pro podezření z trestného činu porušení práv k ochranné známce a jiným označením. Za uvádění padělaného zboží do oběhu hrozí pachateli propadnutí zboží nebo jiné majetkové hodnoty, zákaz činnosti nebo trest odnětí svobody až na dva roky.


por. Mgr. Lada Temňáková
Tisková mluvčí CŘ Brno
tel: +420 545 549 205
mobil: +420 602 217 615
fax: +420 545 573 526
e-mail: l.temnakova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky