CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 17.08.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Agresivní trhovci celníky nezaskočili

V pondělí 15. srpna 2011 bylo ukončeno závěrečnou realizací šetření příslušníků Celního ředitelství České Budějovice pod krycím názvem „MAJ TAJ“ týkající se nezákonného nabízení, skladování a prodeje zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky.
Ve 13. hodin celníci z českobudějovického celního ředitelství uzavřeli tržnici „Za školou“ v katastru obce Vyšší Brod a celý prostor ohraničili páskou. Trhovci se okamžitě po příjezdu celníků rozutekli a ti museli nejdříve z kontrolovaných prostor vyvést nakupující. Jednalo se převážně o zahraniční zákazníky. Celníci měli již předem vydaný soudní příkaz k prohlídce tržnice s jejím plánkem. Začali systematicky kontrolovat jedno prodejní místo po druhém. To vše za neustálé asistence asi třiceti přítomných trhovců, kteří je opakovaně verbálně napadali a fotili si zasahující příslušníky. Ve třech případech celníci narazili na uzamčené stánky. Po několika výzvách směrem k přihlížejícím prodejcům, aby prostory otevřeli, tito nereagovali a bylo přistoupeno k jejich násilnému otevření. Prohlídky nebyla ušetřena ani čtyři vozidla, která sloužila jako příruční sklady. Napětí se stupňovalo a několik trhovců se snažilo natlačit do ohraničeného prostoru, kde byla vykonávána prohlídka. Celníci byli donuceni vytvořit kordon, čehož se trhovci zalekli a ustoupili od ohraničeného prostoru. Této situace „využila“ žena vietnamské národnosti, která zjevně bez cizího zavinění předstírala zranění. Proto byl přivolán výjezd lékařské pomoci z Českého Krumlova, která ženu včetně malého dítěte, ke kterému se hlásila jako jeho matka, odvezl k lékařskému vyšetření. Sama tvrdila, že je ve čtvrtém měsíci těhotenství. Lékařským vyšetřením bylo zjištěno, že žena včetně dítěte jsou zdrávy a že žena je bez známek gravidity. Celníci ukončili kontrolu v pozdních večerních hodinách.
Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 3.400 kusů textilních výrobků a galanterie. Dále bylo zajištěno 16 párů obuvi a 70 kusů hodinek, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 9.024.000,- Kč.
Zajištěné zboží zůstane až do doby rozhodnutí soudu uloženo ve skladech celní správy. Pokud nebudou držitelé práv k ochranným známkám souhlasit s využitím předmětného zboží k humanitárním účelům, bude zboží následně zlikvidováno.
Od začátku roku 2011 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za více jak 77 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a obuv. 

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky