CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 05.10.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Akce MARKET

V pondělí 3. října 2011 bylo ukončeno závěrečnou realizací šetření příslušníků Celního ředitelství České Budějovice pod krycím názvem „MARKET“ týkající se nezákonného nabízení, skladování a prodeje zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo zboží bylo případně vyrobeno bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD).
V osm hodin ráno celníci z českobudějovického celního ředitelství uzavřeli tržnice „Kravín 1“, „ Kravín 2“ a „Kravín 3“ v katastru obce Strážný a celý prostor ohraničili páskou. Vybaveni soudním příkazem k prohlídce nebytových prostor přistoupili k systematické kontrole prodejních míst. Jednalo se celkem o 60 prodejních stánků. K většině z nich byly dodány klíče, pouze v několika případech byli celníci donuceni přistoupit k násilnému otevření. Kontrola byla ukončena v pozdních odpoledních hodinách.  
Výsledkem této akce bylo zajištění celkem 1.548 kusů textilních výrobků a výrobků kožené galanterie. Dále bylo zajištěno 83 párů obuvi, 28 ks brýlí, 58 kusů doplňků a 40 kusů hodinek, u kterých vzniklo podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Celníci také zajistili 11.978 kusů pirátských kopií CD a DVD nosičů. Škoda způsobená majitelům autorských práv a práv souvisejících s právem autorským a majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 13.462.100,- Kč. Zajištěné zboží zůstane až do doby rozhodnutí soudu uloženo ve skladech celní správy. Pokud nebudou držitelé práv k ochranným známkám souhlasit s využitím předmětného zboží k humanitárním účelům, bude zboží následně zlikvidováno.
Od začátku roku 2011 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za více jak 101 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky, obuv a CD a DVD nosiče. 

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky