CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 19.08.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Celníci zabránili jedenáctimilionovému úniku na spotřební dani

V minulých dnech bylo ukončeno závěrečnou realizací šetření příslušníků Celního ředitelství České Budějovice pod krycím názvem LOSTRIS týkající se nezákonné distribuce neznačených cigaret a řezaného tabáku.
Několikaměsíční rozpracování (pátrání) bylo ukončeno zásahem příslušníků odboru Pátrání Celního ředitelství České Budějovice, při kterém byly v Písku zadrženy dvě osoby. V květnu letošního roku při plánovaných kontrolách trafik zjistili celníci v jedné z nich v Písku, že jsou zde nabízeny a prodávány nekolkované cigarety a nezdaněný řezaný tabák. Bylo zjištěno, že dodavatelem zboží je 57-letý muž z Písecka. Tento podnikatel i přesto nadále pokračoval v nelegální činnosti. Zajímavé je, že se jedná o oficiálního distributora známého výrobce tabákových výrobků na Písecku. Celníci jeho činnost neustále monitorovali a v minulých dnech provedli konečnou realizaci. V sobotu 13. srpna v poledních hodinách proběhla předávka objednaného zboží (cigarety, tabák a alkohol), na jejímž konci byl zásah celníků. Druhým ze zadržených byl 36-letý muž z Tábora. V nákladovém prostoru vozidla Mercedes Vito celníci nalezli 25.600 kusů neznačených cigaret, 180 kg řezaného tabáku a 40 litrů neznačených lihovin. Ve vozidle byla nalezena plynová pistole, dva obušky a útočný nůž.  Prověřením bylo zjištěno, že jsou zbraně drženy majitelem legálně a byly mu navráceny. Následovala kontrola ve velkoskladu v Písku, kde bylo zajištěno 383 litrů lihovin bez kontrolních pásek a 161 kusů 150-gramových balení řezaného tabáku. Jako poslední byla provedena prohlídka nebytových prostorů dodavatele z Tábora. Jednalo se o garáž, která byla situována samostatně mimo rodinnou zástavbu. Nelegální zboží zde bylo uloženo v papírových kartonech, kdy každý z nich vážil okolo 170 kg. Jednalo se o 211.600 kusů nekolkovaných cigaret a přibližně 7.262 kg řezaného tabáku.
Celkem bylo zajištěno 1.186 kartonů cigaret, 423 litrů lihovin neoznačených kontrolní páskou a cca 7.467 kg řezaného tabáku. Únik jen na spotřební dani byl předběžně vyčíslen na 11.000.142,- Kč. V současné době je případ nadále v šetření celníků, mimo jiné probíhají laboratorní rozbory zajištěných tabákových výrobků. Po doručení potřebných odborných vyjádření bude věc předána s návrhem na zahájení trestního stíhání podezřelých osob, kterým hrozí trest odnětí svobody až na deset let, zákaz činnosti a peněžitý trest. Ve věci zajištěného zboží bude s největší pravděpodobností rozhodnuto o propadnutí ve prospěch státu.
Tento případ je svým rozsahem největším svého druhu za několik posledních let. Srovnatelným případem je realizace akce s krycím názvem „ECHELON“, při které byla v červenci roku 2009 v zemědělské usedlosti na Prachaticku odhalena nelegální linka na výrobu cigaret.

Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky