CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 11.03.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Jihočeští celníci kontrolovali a zajišťovali

     V minulých dnech provedli jihočeští celníci několik kontrolních akcí s různým zaměřením.  Převážná část kontrol se týkala ochrany práv duševního vlastnictví a autorských práv. Cílem těchto akcí bylo zjistit, zda se v kamenných obchodech a na tržnicích skladuje, nabízí nebo prodává zboží, u kterého existuje důvodné podezření, že je na něm umístěno stejné nebo zaměnitelné označení s ochrannou známkou bez souhlasu majitele ochranné známky nebo zboží bylo případně vyrobeno bez souhlasu majitele autorských práv (CD, DVD). Dále se celníci zaměřili i na kontrolu přepravy padělků a napodobenin zboží.
     Výsledkem bylo v sedmi případech zajištění většího množství zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušení práv duševního vlastnictví a autorských práv. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by v případě prodeje činila celkem 6.012.503,- Kč.
     V prvním případě zastavili českobudějovičtí celníci v obci Planá osobní automobil české imatrikulace. Řidič vietnamské státní příslušnosti přepravoval v nákladovém prostoru větší množství padělků textilních výrobků a slunečních brýlí. Celníci zajistili zboží za 3.526.500,- Kč. V prodejně hraček a papíru v Českých Budějovicích zajistili celníci padělky hraček a hracích karet s označením Pokémon v hodnotě 14.526,- Kč. V dalším případě provedli strakoničtí celníci kontrolu na tržnici Kravín v obci Strážný. Zajistili zde větší množství textilních výrobků, doplňků, brýlí, hodinek a CD a DVD nosičů. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by v případě prodeje činila celkem 1.177.643,- Kč. Strakoničtí celníci dále zajistili v kamenném obchodě v obci Blatná větší množství padělků textilních výrobků, obuvi, doplňků a hraček. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila 1.185.964,- Kč. Jindřichohradečtí celníci zajistili nejdříve v provozovně v Českých Velenicích dva kusy padělků motorových pil v hodnotě 26.600,- Kč a poté v prodejně v Jindřichově Hradci větší množství plátěné sportovní obuvi v hodnotě 68.370,- Kč. V posledním případě zastavili táborští celníci v obci Sezimovo Ústí osobní automobil řízený občanem slovenské národnosti. Při kontrole zavazadlového prostoru našli a zajistili 10 kusů padělků toaletní vody renomované značky. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila  12.900,- Kč.
     Od začátku roku 2011 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za více jak 18 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a obuv. 

     Další část kontrol byla zaměřená na přepravu a prodej zboží podléhajícího spotřební dani. Ve dvou případech zajistili celníci nezdaněné lihoviny a tabákové výrobky v hodnotě téměř osm tisíc korun. V prvním případě provedli celníci v obci Dražice na Táborsku  kontrolu dopravního prostředku Mercedes Vito. Při kontrole řidič uvedl, že veze jenom samé cukrovinky. Následovala důkladná prohlídka nákladového prostoru a vyložení přibližně čtyřiceti beden s cukrovinkami. Na dně pod bednami byly důmyslně ukryty v papírových krabicích nezdaněné alkoholické nápoje. Jednalo se celkem o 22,3 litrů lihovin. Daňový únik by činil 3.051,- Kč. Ve druhém případě zajistili českokrumlovští celníci při kontrole provozovny ve Studánkách nezdaněné lihoviny a tabákové výrobky za 3.984,- Kč. Daňový únik byl vyčíslen na 2.250,- Kč.   


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky