CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Českých Budějovicích 23.03.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství České Budějovice

Jihočeští celníci v akci

     V minulých dnech provedli jihočeští celníci několik kontrolních akcí na příhraničních tržnicích a kamenných obchodech. Dále zaměřili svojí činnost na silniční kontroly týkající se přepravy vybraných výrobků.
     Výsledkem kontrol na příhraničních tržnicích bylo ve dvou případech zajištění většího množství zboží, u kterého existuje důvodné podezření z porušení práv duševního vlastnictví a autorských práv. Škoda způsobená majitelům ochranných známek a autorských práv by v případě prodeje činila celkem 4.573.130,- Kč. V prvním případě zajistili českokrumlovští celníci na tržnici „U lomu“ v katastru obce Kaplice větší množství padělků textilních výrobků, obuvi, hodinek, brýlí a výrobků kožené galanterie. Škoda způsobená majitelům ochranných známek by v případě prodeje činila  3.117.330,- Kč. Ve druhém případě provedli strakoničtí celníci kontrolu na tržnici „Kravín“ v katastru obce Strážný a zajistili zde tisíce kusů nahraných CD a DVD nosičů, u kterých existuje důvodné podezření z porušení autorských práv. Škoda způsobená majitelům autorských práv by v případě prodeje činila  1.455.800,- Kč. V obou případech se nepodařilo zjistit majitele zboží. V úterý 22. března provedli strakoničtí celníci kontrolu v kamenném obchodě ve Vodňanech. Zajistili zde větší množství padělků obuvi a kožených doplňků za 159.068,- Kč. 
Od začátku roku 2011 jihočeští celníci zajistili padělky rozmanitých druhů zboží za téměř 23 milionů korun. Největší množství zajištěného zboží připadá na textilní výrobky a obuv. 

     Na „josefovskou „ sobotu se českobudějovičtí celníci zaměřili na kontrolu vozidel přepravujících vybrané výrobky. Hlídka celníků zastavila v Českých Budějovicích kamion s rumunskou imatrikulací. Při kontrole návěsu soupravy bylo zjištěno, že kontrolovaná osoba přepravuje v nákladovém prostoru vybrané výrobky v množství přesahujícím množství pro osobní spotřebu podle zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních. Řidič sdělil celníkům, že přepravovanou motorovou naftu nakoupil u čerpací stanice ve Francii, kde je levnější a nemá od této pohonné hmoty žádný doklad, kterým by tento nákup potvrdil. Celníci zajistili celkem 150 litrů motorové nafty v pěti kanystrech. Daňový únik byl vyčíslen na 1.643,- Kč.   


Bc. Vladimír Pešek
Tiskový mluvčí CŘ České Budějovice
tel: +420 386 714 233
mobil: +420 724 667 811
fax: +420 386 714 200
e-mail: v.pesek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky