CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 05.10.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Celníci zajistili ve dvou případech náklad s minerálními oleji

     Během čtyř dnů celníci na východě Čech zajistili dvěma Polákům jejich náklad. V sobotu 1. října ve Svitavách a v úterý 4. října v Náchodě. Svojí viskozitou, barvou a charakteristickým zápachem totiž v obou případech nápadně připomínal motorovou naftu. Naopak ani v jednom z případů řidiči nákladních vozidel nepředložili celníkům doklady o zdanění. Zboží deklarovali jako minerální oleje, které spotřební dani nepodléhají.

     Při běžné silniční kontrole celníci zastavili ve večerních hodinách ve svitavském Lančově autocisternu, která převážela 38 560 kilogramů takové kapaliny. Nesouhlasilo místo vykládky ani příjemce zboží. Řidič celníkům uvedl, že zboží, které doputovalo do naší republiky z Polska, měl původně vyložit ve slovenské Čadce. V okamžiku, kdy se tam začal zajímat o místo vykládky, byl poslán o 300 km dál – do východních Čech. Na přepravním dokladu, který mu na Slovensku vystavili, však na stanovené adrese figuroval příjemce, jež v daném místě nesídlí.    
     V Náchodě zkontrolovali celníci tahač s návěsem polské imatrikulace v odpoledních hodinách. Nákladový prostor obsahoval v šestadvaceti plastových krychlových nádržích o objemu 1 ks/1000 litrů  celkem 26 048 litrů kapaliny. Ani v tomto případě nesouhlasila adresa sídla firmy, v průvodním dokladu navíc chyběly zákonné náležitosti a byly v něm uvedeny další nesprávné nebo nepravdivé údaje.

      Celníci ze všech nádrží odebrali vzorky, které budou podrobeny další analýze v celně-technické laboratoři.
      V případě, že se jejich podezření potvrdí, hrozí majitelům propadnutí zboží ve prospěch státu a budou vyzváni k podání daňového přiznání a zaplacení spotřební daně v celkové výši téměř 600 tisíc korun.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky