CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 15.11.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Čepice a tašky z Číny na předvánoční trh nedorazí

     Téměř pět tisíc dámských čepic a necelá tisícovka sportovních tašek skončila ve skladu celního úřadu v Klášterci nad Orlicí. 

     Celníci z Ústí nad Orlicí zboží zajistili v minulých dnech dvěma obchodním společnostem - z Prahy a Brna. Zboží ukrývající se v kontejnerech dovážených z Číny odhalili při běžné celní kontrole v rámci celního řízení. 

     Vyobrazení na dámských čepicích jsou zaměnitelná s obrazovými ochrannými známkami zaregistrovanými v databázi Úřadu průmyslového vlastnictví s účinky na území České republiky společností Burberry Limited z Velká Británie. Jejich prodejem by vznikla majiteli ochranné známky škoda vyšší než 23,5 milionu korun. Vzor tří pruhů na sportovních taškách je zaměnitelný s obrazovými ochrannými známkami německé společnosti Adidas AG. Pokud by se toto zboží dostalo na předvánoční trhy, majitel ochranné známky by počítal škody v řádu jednoho milionu korun.

     Zástupci majitelů ochranných známek se mohou svých práv domáhat podáním občanskoprávní žaloby u příslušného soudu a nebo využít tzv. zjednodušeného postupu. Ve druhém zmíněném případě bude zboží zlikvidováno na náklady dovozce, aniž by soud určil, zda se skutečně o padělky jedná či nikoliv. 

     Oba dovozci mohou být navíc sankcionováni až 100 tisícovou pokutou.            

por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky