CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 14.01.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Namátková kontrola celníků odhalila pašeráky léků s pseudoefedrinem

     Dalším úmyslům dvou Čechů s téměř třemi tisíci tabletami léků obsahujících pseudoefedrin zabránila hlídka královéhradeckých celníků. 
     Ve čtvrtek 13. ledna krátce po poledni zastavila ke kontrole nedaleko bývalého hraničního celního přechodu Náchod – Běloves na vstupu do České republiky osobní automobil Opel Vectra. Muži ve věku 36 a 40 let si ho vypůjičili od známého a cestovali do Polska. Mířili za nákupy. Na jejich zpáteční cestě však celníci neobjevili pouze textilní zboží z tržišť a osobní věci, ale za sedadlem spolujezdce také červenočerný batoh plný léků s označením Sudafed,  aplikační roztok do injekčních stříkaček a další pomůcky pro výrobu a užívání drog.  Uvedený lék, který není registrovaný pro prodej v České republice, obsahuje v každé tabletě 60 mg látky pseudoefedrin, ta je zneužívána k výrobě pervitinu.  Ze zajištěného množství by pak muži mohli vyrobit podle propočtů 104 gramy pervitinu.
     Za trestný čin nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy hrozí oběma trest odnětí svobody v délce dvou až deseti let. 

     V minulém roce celníci na východě Čech odhalili a zajistili více než 16 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem. Jednalo se převážně o léky nazvané Sudafed, Modafen, Disophrol Retard, Claritina Active, Cirrus, Clarinase.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky