CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Hradci Králové 24.03.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Hradec Králové

Rumuni nabízeli domácnostem motorové pily

     Ve stejném dni, ale na dvou různých místech východních Čech celníci zajistili ve středu 23. března celkem 14 motorových pil. V katastru obcí Hradec nad Svitavou a Knapovec  se je snažili rumunští státní příslušníci nabízet domácnostem. Pily oranžové barvy byly označené nálepkami STEEL a nebyly doložené žádnou dokumentací ani návodem k použití. Celníci ze Svitav a Ústí nad Orlicí zajistili každému z cizinců sedm pil pro důvodné podezření, že se jedná o padělky motorových pil ochranné známky STIHL a pro klamání spotřebitele. K oběma případům celníky přivolali policisté na základě podnětu místních občanů.
    
     Zatímco na Svitavsku nabízel pětatřicetiletý Rumun pily za 5000 korun, na Ústeckoorlicku zvolil jeho o deset let starší krajan prodejní cenu podstatně nižší, prodával za 1000 korun. 
     
     Prodej padělků řetězových pil po domácnostech východočeští celníci jen během března tohoto roku zaznamenali v dalších dvou případech. A to opět na Svitavsku a dále také na Královéhradecku. Celkový počet v tomto měsíci čítá 30 zajištěných pil.
    
     Způsob prodeje, kdy cizinci nabízejí takové zboží přímo ze zavazadlového prostoru automobilů, může být pro občany vodítkem, že se s největší pravděpodobností jedná o padělky. Originální výrobky STIHL totiž mohou koupit pouze v síti obchodů autorizovaných prodejců. Podle dostupných údajů mají padělky nízkou životnost, ale zejména mohou ohrozit zdraví lidí.


por. Ing. Jitka Fajstavrová
Tisková mluvčí CŘ Hradec Králové
tel: +420 495 756 209
mobil: +420 604 221 327
fax: +420 495 756 200
e-mail: j.fajstavrova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky