CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 27.04.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Akce celníků mobilní skupiny Ostrava

    O stále větší rafinovanosti nelegálního obchodování se mohli v uplynulém týdnu přesvědčit pracovníci mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava. Při kontrole provozovny a nebytových prostor na ulici Hlavní třída v Českém Těšíně odhalili 661 litrů neznačeného alkoholu a 248 kusů padělků světoznámých značek PUMA, L.VUITTON, LACOSTE, HUGO BOSS, ADIDAS, NIKE a GIORGIO ARMANI.

    Zcela rutinní kontrola na vybrané výrobky, tedy alkohol a cigarety. Na prodejně se vše jevilo v pořádku až do okamžiku, než celníci odsunuli pojízdný věšák s bundami a kalhotami. Ten maskoval dveře. Prodavačka tvrdila, že nemá klíče a místnost nemá v pronájmu. Na výzvu nepředložila ani smlouvu o nájmu nebytových prostor. Za její přítomnosti byly dveře otevřeny. Poklop a schody vedoucí do suterénu signalizovaly, že by mohlo jít o úkryt. Na zemi se v igelitových taškách a krabicích nacházelo 74 litrů alkoholu ve spotřebitelském balení neoznačený kontrolní páskou. V suterénu domu v místnosti se sprchovým koutem bylo nalezeno dalších 427 litrů alkoholu a pod schody v kartonech ještě 160 litrů. Prodejem tohoto zboží by stát přišel na daních o 150.000 korun.

    Suterén neskrýval pouze alkohol, ale také zboží porušující práva k ochranné známce. Trika, opasky, čepice, peněženky, sportovní bundy, obuv a kalhoty. Škoda, která by prodejem zboží vznikla majitelům ochranných známek, byla vyčíslena na téměř 300.000 korun.

    Husarský kousek se povedl celníkům jen pár dnů před odhalením nelegálního skladování alkoholu a padělků. Opět Český Těšín. Při kontrolní činnosti  si celníci na parkovišti všimli osobního vozidla značky VW Passat, stříbrné barvy, české imatrikulace a se tříčlennou posádkou. Vystoupil z něj muž a začal demontovat státní poznávací značku. Pod bundou měl ukrytou jinou, kterou chtěl namontovat zpět na vozidlo.  Jelikož vzniklo důvodné podezření, že dochází k protiprávnímu jednání, členové hlídky mobilní skupiny přistoupili ke kontrole osob, které byly vyzvány k prokázání totožnosti. Poté celníci ohledali vozidlo a zavazadlový prostor. V něm našli plastový kelímek s prázdnými injekčními stříkačkami a zabalenou dýku s čepelí 30cm dlouhou. Ve dveřní přihrádce u řidiče byly prázdné zatahovací plastové sáčky tzv. „dileráky“. Stejné sáčky byly pak v odkládací přihrádce pod palubní deskou spolu s injekční stříkačkou a jehlou. Přihrádka palubní desky skrývala roztok určený k bezexcitační eutanázii zvířat a jedno balení anabolických steroidů. Na zemi ležela noha od židle, ve které byly navrtány šrouby. Zcela evidentně se jednalo o útočnou palici. Jeden z pachatelů tvrdil, že ji má z důvodu sebeobrany. Jelikož hrozilo, že má u sebe zbraň, přistoupili celníci ke kontrole pohmatem. Pod kalhotami měl plastovou nádobku s červeným víčkem, etiketou a zbytkovým množstvím neznámé krystalické látky. 

    Vzniklo důvodné podezření, že by se osoby mohly dopustit páchání trestné činnosti a proto byli přivoláni příslušníci Policie České republiky. Případ jim byl předán k dalšímu šetření.

    Dle sdělení policie se jednalo o skupinu osob, která v minulosti osm krát ujela z čerpacích stanic bez zaplacení. Dále bylo zjištěno, že státní poznávací značka, kterou chtěl pachatel vyměnit, byla odcizena z jiného vozidla. Členové hlídky mobilní skupiny svým jednáním zabránili dalšímu podvodu, krádeži benzínu a pomohli při dopadení pachatelů.

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky