CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 14.07.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Celníci z Mošnova zajistili korály

Mošnovští celníci v minulém týdnu zajistili dvěma ženám vracejícím se z dovolené v Egyptě celkem 37 kusů různých druhů korálů a mušlí. Obě cestující si tyto korály dovezly jako suvenýr, aniž by tušily, že porušují platné mezinárodní předpisy.  

Právě v období dovolených celníci při kontrolách zavazadel zjišťují dovozy různých druhů korálů, lastur a mušlí, které cestující při nákupu v cizokrajných zemích pokládají za levný a krásny suvenýr. Mnohé z těchto suvenýrů jsou ale přísně chráněnými exempláři ohrožených druhů volně žijících živočichů a rostlin, jejíž obchodování podléhá mezinárodní Úmluvě CITES.  Tato Úmluva striktně reguluje obchod s ohroženými druhy živočichů a rostlin. Mezi tradiční suvenýry patří korály, lastury, mušle, šperky z korálů ale také kabelky z hadí či krokodýlí kůže, předměty ze slonoviny, krunýře mořských želv nebo vypreparované krokodýlí hlavy.

V případě zjištění chráněných druhů živočichů nebo rostlin jsou tyto cestujícím zajištěny a předány k dalšímu řízení inspektorátu České inspekce životního prostředí v Ostravě. 


kpt. Bc. Roman Miarka
zástupce tiskové mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 329
mobil: +420 602 744 141
fax: +420 596 270 399
e-mail: r.miarka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky