CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 27.09.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Kontrola cizinců na stavbě

Šest cizinců porušilo zákon o zaměstnanosti.

Pracovníci Celního úřadu Karviná si ke kontrole vytipovali oblast, ve které je registrována vyšší koncentrace cizinců, a tou je stavebnictví. Na pomoc si vzali i služebního psa. Vhodným objektem ke kontrole byla zvolena výstavba obchodního centra v Havířově. Celníci zkontrolovali 22 cizinců z Polska a Slovenska. U šesti z nich došlo k porušení zákona o zaměstnanosti, kdy nebyla splněna oznamovací povinnost vůči místně příslušnému úřadu práce o nástupu k výkonu činnosti.

Celá akce probíhala v součinnosti s 19 policisty z Oddělení pobytové kontroly pátrání a eskort Frýdek-Místek, Chotěbuz a z Oddělení dokladů a specializačních činností Karviná, kteří zjistili dva přestupky. Dále se na kontrole podíleli zástupci z Úřadu práce Karviná a zaměřili se na pracovníky z ČR. Ze 119 zkontrolovaných došlo u tří z nich k důvodnému podezření, že nemají řádně uzavřenou pracovní smlouvu.

Zjištěná porušení budou předána místně příslušnému úřadu práce jako podnět k zahájení správního řízení za účelem uložení sankce.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o ojedinělý případ, budou celníci v těchto kontrolách nadále pokračovat.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky