CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 22.12.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Padělky Šmoulů zaplavily ostravský vánoční jarmark

V předvánočním čase vyrazili ostravští celníci na kontroly tržnic, jarmarků a obchodů se zaměřením na dodržování zákona o ochraně spotřebitele a o povinném značení lihu.

Na jednom z prodejních stánků v centru vánoční Ostravy bylo zjištěno, že jsou zde vystaveny a nabízeny hračky, dětské polštářky a baťůžky světoznámých značek - Minnie Mouse, Hello Kitty a také velmi oblíbení „Šmoulové“. Ceny nabízeného zboží neodpovídaly originálním výrobkům, proto došlo k důvodnému podezření, že se jedná o padělky. A že se skutečně jednalo o napodobeniny, potvrdili zástupci těchto ochranných známek. Všech 127 kusů tohoto zboží v celkové hodnotě 125.000 korun bylo zajištěno a umístěno v celním skladu.
Areál ostravského pneuservisu ukrýval 10.000 kusů padělků textilu – legíny, dětské prádlo a spodní soupravy – v celkové hodnotě 422.000 korun. Zboží také putovalo do skladu Celního úřadu Ostrava.
Mezi zajištěnými padělky nechyběly opět motorové pily s označením STEEL, které nabízel a prodával cizinec z Rumunska. V době kontroly měl u sebe osm kusů a hodnota zboží byla vyčíslena na 64.000 korun.

S blížící se oslavou Nového roku se zvyšuje zájem o alkoholické nápoje, kterých je na tržnicích, stáncích i v kamenných obchodem skutečně dostatek. Ale ne všechny tyto lihoviny jsou legálně nabízeny a prodávány, tzn. že ne všechny jsou řádně označeny kontrolní páskou. Za poslední dva měsíce hlídky mobilního dohledu při kontrolách v moravskoslezském regionu odhalily a zajistily 3.700 litrů alkoholu, který nebyl označen kontrolní páskou, čímž byl
porušen zákon o povinném značení lihu. Při těchto kontrolách uvízlo v síti ostravských celníků ještě navíc 30.000 kusů cigaret bez platné tabákové nálepky. Pokud by se tyto vybrané výrobky dostaly na trh, stát by na daních přišel o necelého půl milionu korun.

Dárečky pod stromečkem si přeje snad každý. Inspirací na tip je i internet a možnost objednání zboží z domova. A to nejen ze zemí Evropské unie, ale především ze třetích zemí. V předvánočním čase dochází k nárůstu leteckých zásilek, které jsou odbavovány a kontrolovány pracovníky Celního úřadu Mošnov. Náhodné výběry zásilek ke kontrole, vytipované zásilky s pochybnými údaji o deklarovaném zboží (nízká cena, druh zboží…) nebo dovoz z rizikových zemí (Čína), to jsou indicie, které pomohly a pomáhají odhalit nelegální obchodování. Mobilní telefony, plastové kryty a obaly na mobily, GPS navigace, paměťové karty, MP 4 přehrávače, hračky, lyžařské komplety a herní konzole. Necelých tisíc kusů tohoto zboží neskončilo pod vánočním stromečkem, ale v celním skladu. Jednalo se pouze o napodobeniny světoznámých značek, což potvrdili zástupci ochranných známek. Hodnota zboží byla vyčíslena na téměř 500.000 korun.

U jedné ze zásilek byla opět použita známá praktika – zboží deklarováno jako model autíčka v hodnotě 30 USD, které mělo být propuštěno do volného oběhu s osvobozením od dovozního cla. A opět místo autíčka byly v krabičce padělky dvou luxusních náramkových hodinek značky IWC, jejichž cena v originálním provedení je vyčíslena na 400.000 korun.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky