CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 12.10.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Podvodníci s alkoholem už neví, jak obejít zákon

Podvodníci na severu Moravy přišli na nový způsob, jak obejít zákon o povinném značení lihovin.

V úterních dopoledních hodinách pracovníci daňového oddělení Celního úřadu Ostrava prováděli vlastní monitorovací činnost. Objektem sledování byla jedna ostravská večerka. U ní stálo vozidlo Ford Tranzit české imatrikulace, které do této prodejny přivezlo zboží – lihoviny a propagační materiál. Řidič vozidla sdělil, že je obchodním zástupcem české společnosti, která se zabývá výrobou a distribucí alkoholických nápojů, především destilátů.

Celníci přistoupili ke kontrole vozidla, ve kterém našli 123,5 litrů lihovin. Tyto sice byly označeny kontrolními páskami, nicméně jevily známky opakovaného používání. Celníci dále zjistili, že kontrolní pásky byly upraveny tak, že se daly lehce odstranit, aniž by došlo k nějakému poškození.

Podrobnou kontrolou kabiny vozidla celníci objevili i doklady, ze kterých bylo patrno, že řidič distribuoval zboží i do další prodejny v Ostravě – Porubě. Na základě zjištěných skutečností do provozovny vyrazili pracovníci skupiny mobilního dohledu a našli dalších 20 litrů alkoholu, který byl označen způsobem stejným jako v předešlém případě (kontrolní pásky byly upraveny pro další použití).

Souběžně s touto akcí byly provedeny kontroly provozoven v obci Český Těšín a Havířov, kde celníci odhalili 20 litrů alkoholu, tentokrát neznačeného  kontrolní páskou vůbec. Jednalo se o jiný případ, nicméně byl opět porušen zákon o povinném značení lihu.

Uvedeným jednáním došlo k podezření z porušení zákona o povinném značení lihu, podle kterého se pachatel dopustil správního deliktu tím, že neoprávněně nakládal s neznačeným lihem nebo kontrolními páskami. Pokud se pachateli prokáže vina, hrozí mu peněžitý trest až do výše 5.000.000 korun nebo propadnutí věci. Případ je nadále v šetření.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky