CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 12.08.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Společné hlídky s Poláky již přináší "ovoce"

Neuběhl ani měsíc od podpisu Dohody o spolupráci mezi Celním ředitelstvím Ostrava a Celním ředitelstvím v Katovicích a Opolí a už se sklízí první ovoce. Dohoda stanovuje jednotný postup spolupráce v boji proti trestné činnosti a ochraně veřejného pořádku v příhraničních oblastech.

Včera 11. 8. pracovníci Celního úřadu Krnov zrealizovali první společnou hlídku s polskými kolegy se zaměřením na nelegální převoz alkoholu, tabákových výrobků a zboží uniklé celnímu dohledu. Kontrolovali jak osobní vozidla, tak dodávky. V oblasti ochrany veřejného pořádku provedli kontrolu nově otevřené herny a v Bartultovicích si se stacionární váhou počíhali na přetížená vozidla. V jednom případě uložili blokovou pokutu ve výši 1.000 korun.

V budoucnu se tak mohou občané a návštěvníci České republiky setkávat na svých cestách po Moravskoslezském kraji s českými i polskými celníky.

O tom, že spolupráce skutečně funguje, dokazuje případ ze včerejšího dne. Polští celníci prováděli na svém území běžnou kontrolu vozidel, při které zastavili i dodávku Peugeot Boxer s českou imatrikulací. Kontrolou zjistili, že se ve vozidle nachází větší množství kapaliny s typickým zápachem ropné látky a proto informovali pracovníky mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava s tím, že směřuje do naší republiky. V obci Chotěbuz čeští celníci vozidlo zastavili a kontrolou zjistili, že řidič přepravuje 2.000 litrů kapaliny bez řádných dokladů. Tvrdil, že zakoupil topný olej pro vlastní využití k vytápění garáže. Dopravce neprokázal, že se jedná o vybrané výrobky zdaněné, ani způsob jejich oprávněného nabytí za ceny bez daně. Z výše uvedeného důvodu byl dopravní prostředek i přepravované zboží zajištěno. Hodnota kapaliny byla vyčíslena na 68.000 korun a výše úniku na spotřební dani činí 21.900 korun. Řidič měl s celními orgány co dočinění již v minulosti, kdy v kufru vozidla převážel 18 litrů alkoholu neznačeného kontrolní páskou.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky