CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 06.12.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Stovky litrů neznačeného alkoholu v autě

Zavazadlový prostor dodávkového vozu pick-up ukrýval 400 litrů neznačeného alkoholu.

V neděli 4. 12. prováděla hlídka mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava v obci Český Těšín monitoring se zaměřením na dodržování zákona o povinném značení lihu. V ranních hodinách hlídka spatřila dodávkové vozidlo pick-up, které zajelo do dvora jednoho z domů na nábřeží. Poté jeden z posádky vozidla uzamkl vrata. Když k nim členové hlídky přistoupili, bylo slyšet cinkání skla. Pohledem přes vrata byl spatřen muž, který nosil krabice z vozidla do skladu. Celníci se domnívali, že dochází k nedovolené manipulaci s alkoholem. Z toho důvodu vyzvali osoby ve dvoře, aby jim umožnily vstoupit, což neučinily. Podezření z nelegální činnosti se potvrzovalo, proto členové hlídky překonali překážku tím, že přelezli plot. Řidič a jeho spolujezdec chtěli uniknout bočním vchodem, ten byl však uzamčen. Zůstali proto na místě, aniž by kladli nějaký odpor. Ani jeden z mužů neměl u sebe doklady, navíc řidič dodávky neměl ani řidičské oprávnění, pouze osvědčení o registraci vozidla.
Starší muž tvrdil, že alkohol není jeho a do vozidla jej naložil cizinec z Polska, kterého blíže nezná. Měl alkohol jen dovézt na smluvené místo, tedy do skladu. Mladší z mužů byl jeho syn, který mu pouze pomáhal alkohol vyložit.

V zavazadlovém prostoru bylo naloženo celkem 16 kartónových krabic s alkoholem ve spotřebitelském balení bez kontrolní pásky. Jednalo se především o Spiritus a Rum, který byl balen v litrových lahvích v celkovém počtu 400 kusů. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř 104.000 korun.

Osoby nepředložily žádný doklad o řádném nabytí a zdanění alkoholu. Výše uvedeným jednáním došlo k důvodnému podezření z přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby.

Zboží bylo zajištěno a umístěno v celním skladu. Pracovníci s kompetencí trestního prověřování zahájili trestní řízení.

V pondělí 5. 12. prováděli pracovníci mobilní skupiny rutinní silniční kontrolu, a opět v Českém Těšíně. V jednom z kontrolovaných vozidel našli alkohol neznačený kontrolní páskou, a to dalších 60 litrů. Únik na spotřební dani byl vyčíslen na 13.000 korun. Scénář opět stejný, zboží zajištěno, umístěno v celním skladu a případ předán pracovníkům s kompetencí trestního prověřování k dalšímu šetření.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky