CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 17.05.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Sudafed na Opavsku

Celníci z mobilní skupiny Opava našli při kontrole vozidla 330 tablet léku Sudafed s obsahem pseudoefedrinu. V rámci pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu si v katastru obce Sudice vytipovali a zastavili osobní vozidlo jedoucí z Polska, ve kterém cestovaly tři osoby. Na dotaz, zda řidič převáží alkohol, cigarety, zbraně nebo drogy, odpověděl, že ne. Poté si jeden příslušník povšimnul na podlaze spolujezdce igelitové tašky označené logem „Kalichu s hadem a nápisem APTEKA“, která skrývala 22 balení po 15 tabletách léku Sudafed. Řidič se nakonec ke zboží přihlásil. Muž je podezřelý ze spáchání trestního činu – nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, v případě prokázání viny mu hrozí odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest. Jeden člen z posádky vozidla cestoval bez jakéhokoliv dokladu totožnosti a tvrdil, že doklady ztratil. Tímto jednáním spáchal hned dva přestupky, cestoval bez dokladů a ztrátu nenahlásil na žádném obecním úřadu.

V letošním roce se opavským celníkům podařilo odhalit téměř 600 kusů padělků v hodnotě 650.000 korun. Jednalo se především o plastové boty, hračky, parfémy, sportovní obuv, textil a motorové pily, které byly označeny způsobem stejným nebo zaměnitelným s registrovanou ochrannou známkou (klamavá obchodní praktika). Dále byl zajištěn nekolkovaný alkohol a cigarety, kdy únik na spotřební dani byl vyčíslen na necelých 40.000 korun. Tyto vybrané výrobky byly ukryty především na různých provozovnách a v osobních vozidlech, která byla kontrolována v rámci silniční kontroly.

V oblasti kontroly nelegální zaměstnanosti bylo u osmi osob zjištěno, že nemají uzavřenou žádnou pracovně právní smlouvu. Jednalo se především o cizince z Vietnamu. Zjištěná porušení byla předána místně příslušnému úřadu práce jako podnět k zahájení správního řízení za účelem uložení sankce.

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky