CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 01.04.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Úspěch mošnovských celníků v záchytech "nelegálek"

    Uplynuly tři měsíce letošního roku a hodnota zajištěných padělků na Celním úřadu Mošnov překročila částku 3.000.000 korun.

    Zboží většinou cestovalo leteckou dopravou k příjemcům v naší republice. Celníci si ke kontrole vytipovali především zásilky, u nichž byly pochybné údaje o deklarovaném zboží (nízká cena, druh zboží…) nebo se jednalo o dovoz z rizikové země (např. Čína).

    A co všechno uvízlo v síti mošnovských celníků? Především 87 kusů Set top boxů  “DREAM BOX“  v hodnotě 764.500 korun. Dále mobilní telefony značek iPhone,  NOKIA a různé druhy mobilních telefonů s optikou „Carl Zeiis“. Jedná se o optiku, která je používána pouze u mobilních telefonů značky NOKIA, a to celkem v hodnotě 805.000 korun. Nechyběly paměťové karty KINGSTON, MP4 přehrávače i mini notebooky. Hitem se stává dovoz přenosného zobrazovacího zařízení s příslušenstvím označované jako „tablet“, který je napodobeninou průmyslového vzoru značky „iPad“. Celkem 69 kusů tohoto zboží v hodnotě 345.000 korun neprošlo přes celníky.

    Zajištěna byla i obuv, textil a kabelky nejrůznějších značek: NIKE, CONVERSE, LOUIS VUITTON, DIOR. Rozmáhá se dovoz slunečních brýlí značky „RAY-BAN“, kdy u 225 kusů byla vyčíslena hodnota na téměř 1.000.000 korun.

    Zboží jevilo známky porušení práv duševního vlastnictví, neboť bylo označeno způsobem stejným nebo zaměnitelným s registrovanou ochrannou známkou. Napodobeniny jsou velmi nízké kvality a způsob balení neodpovídá originálním výrobkům, jsou vyrobeny za zlomek nákladů a na trhu jsou nabízeny za ceny originálních výrobků. 
 
    Nejčastějším přestupkem cestujících, kteří se vracejí z pobytu v exotických zemích, je dovoz mušlí, korálů, vypreparovaných krokodýlích hlav či had v láhvi alkoholu. Tyto „suvenýry“ jsou zařazeny mezi chráněné a ohrožené druhy fauny a flóry, což řeší CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). Devět exemplářů tvrdých mořských korálů a jedna láhev alkoholického nápoje s kořenem ženšenu, které si cestující přivezli na památku, bylo celníky zajištěno a předáno na Českou inspekci životního prostředí.

    V letecké zásilce bylo nalezeno i 52 kusů padělků tablet „Cialis“ (obdoba Viagry), jejichž hodnota byla vyčíslena na 23.400 korun.

 

 

 

 

 

 

 

 


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky