CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 21.09.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Velkokapacitní rentgen pomáhal na severu Moravy

    V týdnu od 13. 9. do středy 21. 9. probíhala v Moravskoslezském regionu součinnostní kontrolní akce s názvem „Paprsek II“, které se zúčastnili celníci skupiny mobilního dohledu a taktické mobilní skupiny Celního ředitelství Ostrava, kolegové z Generálního ředitelství cel Praha, policisté a celníci z Polské republiky. Velkým pomocníkem při těchto kontrolách byl i velkokapacitní rentgen, který je jediným v republice a dovede provést kontrolu kamionu během pár minut.

    A zrovna v sobotu 17. 9. předvedl, co všechno dokáže. Rentgen byl přistaven na stanovišti bývalého hraničního přechodu Bumbálka ve směru do České republiky. V dopoledních hodinách byl ke kontrole vytipován a zastaven nákladní automobil české imatrikulace. Na místě spolujezdce cestovala mladá žena. Před započetím kontroly pomocí velkokapacitního RTG byl řidič obsluhou rentgenu požádán, aby spolucestující z vozidla vystoupili. Poté byl proveden kontrolní scan vozidla, ze kterého bylo patrné, že se v prostoru kabiny řidiče nachází další osoba. Celníci položili řidiči otázku, zda je ve vozidle ještě někdo jiný. Ten odpověděl, že veze stopaře, který spí v kabině a na kterého zapomněl. Určitě není obvyklé, aby neznámé osoby přespávaly v prostoru pro odpočinek řidiče. Informace byla bezprostředně předána příslušníkům PČR, odbor cizinecké policie Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, a ti ihned provedli lustraci pasažéra. Bylo zjištěno, že se jedná o občana z ČR, na kterého bylo vyhlášeno celostátní pátrání, neboť nenastoupil k výkonu trestu odnětí svobody. Celníci provedli důkladnou kontrolu zavazadla, kabiny vozidla a ložné plochy za použití služebního psa. V zavazadle „stopaře“ byly nalezeny igelitové sáčky, tzv. „dealeráky“, poté byla provedena kontrola na omamné a psychotropní látky s negativním výsledkem. Osoba byla předána příslušníkům PČR – cizinecké policie, oddělení dokladů a specializovaných činností, kteří ji s použitím donucovacích prostředků – služebních pout – eskortovali na oddělení PČR v Ostravě. Na základě příkazu k zatčení byl umístěn v ostravské vazební věznici.

         Při kontrolní akci „Paprsek II“ bylo využito velkokapacitního RTG na pěti stanovištích, a to: Bumbálka, Bohumín most, D1 dálnice směr Brno, Krnov - Bartultovice. Na akci se mimo výše uvedené složky podíleli i celníci z Krnova. Kontroly byly zaměřeny na vážení vozidel pomocí stacionárních a mobilních vah, dodržování bezpečnostních přestávek, přepravu vybraných výrobků (alkohol, cigarety), oblast CITES, omamné a psychotropní látky. V Bartultovicích, kde je umístěna jediná stacionární váha v regionu, byla provedena i kontrola na nelegální používání značkované a barvené nafty pro pohon motorů dopravních prostředků.

         Výsledky celé kontrolní akce jsou následující:

Osobní vozidlo přepravovalo 97.600 kusů cigaret bez platné tabákové nálepky, kdy únik na spotřební dani byl vyčíslen na téměř 200.000 korun. Vybrané výrobky byly zajištěny a umístěny v celním skladu.

V 11 případech bylo zjištěno přetížení vozidla nebo nápravy, čímž byl porušen zákon o pozemních komunikacích a byly uloženy blokové pokuty ve výši 30.000 korun.

Dva řidiči měli prošlou dvouletou lhůtu u záznamového zařízení, tím porušili zákon o silniční dopravě a byla jim stanovena kauce ve výši 30.000 korun.

Na stanovišti Bumbálka byla zjištěna přeprava nadlimitního množství motorové nafty v celkové výši 105 litrů. Řidič nepředložil žádné doklady prokazující zdanění a výše spotřební daně byla vyčíslena na 1.150 korun.

         Dnes celá akce končí a velkokapacitní RTG, který moravskoslezským celníkům pomáhal při odhalování nelegálních přeprav, se přesunuje do Mošnova na Dny NATO. A rovna tam si jej návštěvníci mohou prohlédnout a dozvědět se spoustu zajímavostí o tomto jedinečném vozidle.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky