CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ostravě 16.11.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ostrava

Vězni pomáhají humanitě

Padělky oděvů v celkové výši 25.000 kusů převzali z rukou ostravských celníků zástupci Věznice Heřmanice.

V pondělí 14. 11. byla do věznice převezena první část padělků oblečení, které bude sloužit k humanitárním účelům. Předání se zúčastnili zástupci Celního úřadu Ostrava, Věznice Heřmanice, Českého červeného kříže a Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Jedná se o padělky oblečení světoznámých značek zajištěné v rámci celního dohledu. Základním předpokladem převedení padělků k humanitárním účelům je souhlas majitele dotčeného práva duševního vlastnictví.

Dětské oteplovací soupravy, mikiny, tepláky či trička musí být zbaveny ochranných markantů, na čemž se budou podílet právě osoby ve výkonu trestu Věznice Heřmanice. Vedení věznice zakoupilo šicí stroje a s úpravou oděvů mohou začít. Jakmile budou odstraněny všechny ochranné markanty a oblečení bude označeno nápisem „Humanita“, převezmou si jej zástupci Českého červeného kříže a zboží pak pomůže lidem v tísni.

Pracovníci Celního úřadu Ostrava v tomto měsíci předávali ještě další zboží, a to 240 párů dětské obuvi. V tomto případě se nejednalo o padělky, ale šlo o zboží, které bylo zajištěno při soupisu movitých věcí v rámci exekučního řízení na dlužníka. Vzhledem k tomu, že dlužník následně doložil, že zajištěné zboží není v jeho vlastnictví a svoje pohledávky dobrovolně uhradil, zboží přešlo do majetku státu.  V tomto případě jej bylo možno nabídnout Hasičskému záchrannému sboru Moravskoslezského kraje jako rezervu pro případ krize, například povodní aj.


por. Ing. Pavla Zdobnická
Tisková mluvčí CŘ Ostrava
tel: +420 596 270 307
mobil: +420 602 507 852
fax: +420 596 270 399
e-mail: p.zdobnicka@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky