CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 15.08.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Na dálnici D5 celníci měsíčně zachytí až 500 řidičů bez zaplacení

Již téměř pět let kontroluje celní správa elektronické mýtné (výkonové zpoplatnění) a dálniční známky (časové zpoplatnění) na dálnicích a rychlostních silnicích. Celníci zpoplatnění kontrolují nepřetržitě po celých 24 hodin za pomoci kontrolních vozidel vybavených speciálním technickým zařízením. Mobilní hlídky celní správy získávají podněty ke kontrole dálkovou komunikací se samotným systémem kontrolních mýtných bran. Nezaplacení mýtného nebo jiné nesrovnalost v užití zpoplatněné komunikace technické zařízení odhalí u nákladního vozidla jedoucího i stojícího.
Západočeští celníci kontrolu vykonávají na úseku dálnice D5 mezi Rozvadovem a Rudnou u Prahy, na kterém denně zjistí průměrně 15-20 případů chybějící dálniční známky na osobních vozidlech nebo nezaplacení mýtného u kamionů. Například za minulý měsíc červenec 2011 na tomto úseku celníci uložili 494 pokut a vybrali 429 tisíc korun, z čehož lze odvodit průměrnou výši uložené pokuty. V běžném roce převažují případy nezaplaceného mýtného, ale v letních prázdninových měsících je naopak více případů chybějících dálničních známek, zejména u cizinců, kteří k nám přicestují z Německa. Minimální počet řidičů (2-3 měsíčně) nesouhlasí s uložením blokové pokuty a případy se postupují ke správnímu řízení.
K efektivnímu výběru pokut uložených na místě, a naopak snížení případů zdlouhavého vymáhání nezaplacených pokut, přispělo v roce 2010 zavedení mobilních platebních terminálů do kontrolních vozidel. Řidiči a zejména cizinci mohou zaplatit uloženou pokutu platební kartou. Například ze zmíněných 494 případů pokut uložených v červenci využilo platby terminálem 140 řidičů, 275 řidičů zaplatilo pokutu v hotovosti na místě a jen 79 si nechalo vydat složenku.

Rok 2010 
 V loňském roce 2010 celníci na dálnici D5 zjistili celkem 6.306 případů, kdy řidiči neměli na vozidlech dálniční známku nebo řádně zaplacené mýtné. V blokovém řízení za uvedené přestupky vybrali na pokutách 5 milionů 367 tisíc korun. Znamená to, že na dálnici D5 celníci měsíčně v průměru zachytí 500 řidičů bez dálniční známky nebo bez zaplaceného mýtného.

Karlovarský kraj
Pod kontrolou západočeských celníků je dále úsek (25 km) rychlostní silnice R6 mezi Chebem a Karlovy Vary. Na tento úsek se vztahuje pouze výkonové zpoplatnění (mýto). Celníci za rok 2010 zjistili na tomto krátkém úseku 904 případů, kdy nebylo řádně zaplacené elektronické mýtné. Řidičům nákladních vozidel byly za porušení uloženy v blokovém řízení pokuty ve výši 696 tisíc korun.

 

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky