CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 04.01.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Výsledky CÚ Cheb v roce 2010

Kontroly dovezeného zboží
Na celním pracovišti v Chebu celníci v roce 2010 při kontrolách zboží dováženého ze zemí mimo EU odhalili v 73 případech zboží podezřelé z porušování práv duševního vlastnictví. V rámci těchto případů celníci zajistili 428 tisíc kusů či párů obuvi, textilu a jiného spotřebního zboží, u kterého měli podezření, že porušuje některou z registrovaných ochranných známek. Nejčastěji se mezi dováženým zbožím objevovaly padělky značek Louis Vuitton, Hello Kitty, Adidas a Converse. Škoda majitelům ochranných známek ze zajištěného zboží by přesahovala 1 miliardu korun.

Kontroly vnitřního trhu
Chebští celníci také permanentně kontrolovali prodejní síť, zejména příhraniční tržnice, kde se zboží porušující práva duševního vlastnictví nejčastěji vyskytuje. Během uplynulého roku zajistili při běžných kontrolách 53 tisíc kusů padělků spotřebního zboží a 42 tisíc pirátských hudebních a filmových nosičů, 461 tisíc kusů nelegálních cigaret a 837 litrů nelegálního alkoholu. Únik na spotřební dani ze zajištěných tabákových výrobků a alkoholu by představoval více než 1 milion korun.
Uvedené výsledky nelze s rokem 2009, kdy chebští celníci zajistili na vnitřním trhu 22 tisíc kusů padělků a 90 tisíc nosičů, zcela objektivně porovnat, protože Celní úřad Cheb prováděl na základě organizačních změn v průběhu roku 2010 kontroly prodejní sítě po celém Karlovarském kraji, nikoli jen na Chebsku. Dalším faktorem je, že v uvedené statistice nejsou zahrnuty počty zboží, které Celní úřad Cheb předal útvaru Odhalování organizované trestné činnosti pro účely trestního řízení (případy, kdy jsou naplněny znaky trestného činu)
Výsledky ale ukazují, že padělky a další nelegální zboží jsou stále výhodným prodejním artiklem, jehož četnost dovozu nadále přetrvává, ale vlivem důkladných celních kontrol se podstatnou část zboží daří před propuštěním na trh zadržet. Padělky, které se na trh dostanou nebo jsou vyrobeny na našem území, jsou v prodejní síti nabízeny skrytou formou a jejich odhalování je složitější než v minulosti. Odhalování zboží ve skladech či utajených prostorách prodejních míst je možné pouze na příkaz soudu formou prohlídek jiných prostor a pozemků, které realizuje útvar Odhalování organizované trestné činnosti CŘ Plzeň. 

Omamné látky
Novým jevem při kontrolách prodejní sítě byly v uplynulém roce náhodné nálezy omamných látek. Drogy (převážně marihuana) byly v rámci kontrol prodejních míst zaměřených na jiné zboží objeveny v šesti případech, přičemž celková hmotnost zajištěných omamných látek je 1.573 gramů.

Kontroly nelegální zaměstnanosti
Chebští celníci provedli v uplynulém roce 62 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců a zjistili při nich 66 cizinců, u kterých vzniklo důvodné podezření z porušování zákona o zaměstnanosti. Tyto případy celníci předali úřadům práce k zahájení správního řízení o porušování uvedeného zákona.

 

 

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky