CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Plzni 22.11.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Plzeň

Záchyt čtvrt milionu tablet s pseudoefedrinem

Hlídka mobilního dohledu Celního úřadu Cheb včera zaznamenala při své kontrolní činnosti rekordní záchyt. V okrajové části obce Cheb celníci v kontrolovaném vozidle Škoda Octavia objevili 250.000 tablet (60 kg) léku Sudafed. Podle odborníků by bylo možné ze zachyceného množství tablet vyrobit až 8,8 kg pervitinu.
 Tablety byly již vyloupané z originálního balení a nasypané ve čtyřiadvaceti igelitových sáčcích. Sáčky byly ještě uloženy v krabicích od cigaret v zavazadlovém prostoru vozidla. Ze způsobu balení a zejména vzhledem k přepravovanému množství je zřejmé, že tablety neměly sloužit jako léčivo. Sudafed obsahuje pseudoefedrin a je zneužíván k výrobě pervitinu.
 Záchyty uvedeného léku celníci často zaznamenávají především při hranici s Polskem, jelikož Sudafed je preparát polské provenience a v ČR je neregistrovaným lékem. Na území západních Čech zadržela celní správa přepravu zneužívaného léku poprvé, ale jedná se množstevně o největší letošní záchyt.
 Vozidlo řídil jednačtyřicetiletý muž z Chebu. Případ předal Celní úřad Cheb policii pro podezření ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

 


por. Mgr. Jitka Blahutová
Tisková mluvčí CŘ Plzeň
tel: +420 377 204 125
mobil: +420 724 060 305
fax: +420 377 326 130
e-mail: j.blahutova@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky