CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 25.11.2005


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Praha

V Příbrami odhalili celníci 32 nelegálně pracujích cizinců

    Včera odpoledne odhalili středočeští celníci, ve spolupráci s dalšími orgány státní správy, 32 nelegálně pracujících cizinců v Příbrami.

    Kontrolní skupina složená z celníků, příslušníků Cizinecké a pohraniční policie a pracovníků Úřadu práce Příbram, se tentokrát při kontrole zaměstnávání cizinců zaměřila na potravinářský podnik. Práci bez příslušných pracovních povolení a tudíž v rozporu s platnými právními předpisy, zde vykonávalo „rekordních“ 32 cizinců, převážně z  Rumunska a Ukrajiny. Sedmnáct z přistižených navíc pobývalo na území České republiky jako turisté. Těmto osobám bude Policií ČR zkrácen pobyt na území ČR do konce tohoto týdne .

    Zjištěný případ porušení zákona o zaměstnanosti byl postoupen k dalšímu řízení Úřadu práce Příbram. Za nelegální zaměstnávání cizinců lze zaměstnavateli uložit pokutu až do výše dvou milionů korun.

    Všechny zúčastněné složky státní správy svým úsilím přispívají nejenom k ochraně trhu práce, ale současně i nepřímo k ochraně samotných zaměstnaných cizinců, neboť není pochyb o tom, že  důsledně  vykonávané  kontrolní  akce  by  měly  přispět  ke  snižování  počtu „načerno“ zaměstnaných lidí, ubytovaných často v nedůstojných prostorách a pobírajících za svou práci neadekvátně nízké mzdy. Pro laickou veřejnost je nutné zdůraznit, že kontrolovanou osobou, odpovědnou za dodržování příslušných předpisů,  je vždy zaměstnavatel.


Zdeněk Málek
Tiskový mluvčí CŘ Praha
tel: 261 334 293
mobil: 604 290 443
fax: 224 228 758
e-mail: z.malek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky