CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 06.10.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Liberečtí celníci odhalili v jednom dni dva případy pašování léků

Během jednoho dne, úterý 4. října, odhalili liberečtí celníci při silničních kontrolách v příhraničí dvě vozidla, jejichž osádky převážely z Polska do České republiky téměř pět tisíc tablet léků.

Nejprve si celníci vytipovali ke kontrole vozidlo Renault Laguna. Osádku tvořili dva muži ve věku 27 a 34 let z Mostecka.  V odkládací kapse dveří si hlídka povšimla většího množství blistrů s léky, a tak přistoupila k důkladnější prohlídce.  Nasazený služební pes Robin - specialista na vyhledávání omamných a psychotropních látek označil krom jiného i spolujezdce. Ten ukrýval v ponožce 210 ks vyloupaných tablet. Celníci v ní dále objevili i zatahovací sáček s krystalickou látkou o hmotnosti 1,1 gramu. Orientační zkouška narkotestem prozradila, že se jednalo o methamphetamin resp. pervitin. Celkem bylo nalezeno 614 tablet léků s označením Claritine, Clarinase a Cirrus. 

Druhá osádka vozidla Renault Scenic, kterou tvořily dvě ženy ve věku 45 a 50 let z Chomutovska, se vracela z polského Tesca, kde byla na nákupech. Při vnitřní kontrole vozidla si celníci povšimli v igelitové tašce několika krabiček s léky. Další tablety, tentokráte v blistrech, odhalila hlídka ukryté v konstrukčních dutinách předních i zadních sedadel. V konečném součtu celníci napočítali 4 340 tablet léku Cirrus, o kterých ženy údajně nic nevědí.

V obou případech se jednalo o léky, které v každé tabletě obsahují 120 mg pseudoefedrinu, látky zneužívané drogově závislými k výrobě pervitinu. Z odhaleného množství tablet by bylo možno vyrobit podle propočtu asi 387 jednogramových dávek pervitinu.

Osádky obou vozů čelí podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.  

Od začátku roku byly hlídky mobilního dohledu úspěšní již ve 22 případech, kdy se jim při silničních kontrolách podařilo odhalit více než 34 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem.

 

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky