CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 27.01.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Ve vozidle nalezeny léky zneužívané k výrobě drog

Celkem 2 124 kusů tablet léku obsahujících pseudoefedrin, který je zneužíván k výrobě pervitinu, objevili v úterý liberečtí celníci při silniční kontrole.
     
Krátce po šestnácté hodině vytipovala a následně zastavila mobilní hlídka celníků ke kontrole v obci Kunratice u odbočky na obec Heřmanice osobní automobil Škoda Felicia červené barvy s pražskou registrační značkou. Osádku tvořili dva muži ve věku 37 a 41 let. Celníci v zavazadlovém prostoru nalezli kartonovou krabici, ve které objevili 144 ks balení léku Sudafed. Dalších 33 ks balení léku bylo odhaleno v igelitové tašce. Uvedený lék, který není registrovaný pro prodej v České republice, obsahuje v každé tabletě 60 mg látky pseudoefedrin, která je zneužívána k výrobě pervitinu.  Muži údajně medikament nalezli vedle stánku na tržnici v obci Sieniawka v Polsku. Nasazený služební pes Robin pak ještě označil ve vozidle místo mezi sedadly. Celníci následně objevili plechovou krabičku a v ní 6,7 gramů látky rostlinného původu – marihuany.

Oba muži čelí podezření ze spáchání trestného činu nedovolené výroby a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

Celníci věnují problematice nelegální přepravy a držení omamných a psychotropních látek pro jejich celospolečenskou nebezpečnost zcela mimořádnou pozornost. V uplynulém roce na severu Čech odhalili a zajistili téměř 110 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem. Jednalo se převážně o léky nazvané Sudafed, Acatar, Modafen, Disophrol aj.


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky