CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Ústí nad Labem 08.02.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní ředitelství Ústí nad Labem

Výsledky činností mobilního dohledu

Také uplynulý rok vyvíjeli „severočeští“ celníci aktivity v boji proti padělkům a napodobeninám zboží.  
     
Příslušníci mobilního dohledu při svých kontrolách zajistili bezmála 28 tisíc kusů padělků či napodobenin různého druhu zboží, a to nejen na tržnicích, ale i v kamenných obchodech a v dopravních prostředcích. Zabránili tak škodě, která by majitelům práv ochranných známek a práv autorských vznikla, ve výši téměř 35 milionů korun.

Nejvíce zajištěného zboží připadá na zvukové a obrazové nosiče (8 134 kusů), textilní výrobky (6 461 kusů), obuv (5 346 párů) a dále výrobky kožené galanterie, hodinky, kosmetiku, ale i pracovní nástroje, hračky apod.

V posledních letech jsou otevřené nabídky plagiátů na pultech stánků oproti minulosti spíše výjimkou. Prodejci je nyní nabízejí skrytou formou. Padělky či napodobeniny jsou skryté v utajených prostorách prodejních míst, v odstavených vozidlech, apod.  Zabavené zboží nekončí vždy ve spalovnách či drtičkách. Celníci jej předávají humanitárním či charitativním organizacím, dětským domovům, apod.

Mobilní hlídky celníků, které zejména pátrají po zboží uniklém celnímu dohledu, zkontrolovaly v loňském roce na severu Čech desítky tisíc vozidel. Při silničních kontrolách narazily i na nelegální přepravy různého zboží od plagiátů textilu až po léky, nezdaněné tabákové výrobky či alkohol.  Zajistily celkem 2 712 928 kusů cigaret různých značek, 211 kg tabáku a 1 289 litrů lihu a lihovin.  Zabránily tak daňovým únikům ve výši téměř 8,5 milionů korun. Dále zajistily téměř 110 tisíc tablet léků s pseudoefedrinem, který je zneužíván k výrobě pervitinu.

 


por. Jiří Nejedlý, DiS.
Tiskový mluvčí CŘ Ústí nad Labem
tel: +420 475 667 369
mobil: +420 731 421 645
fax: +420 475 667 310
e-mail: nejedly@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky