Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 6. 5. 2004

 

TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Informace k problémům při dotazování se do databáze TARIC

V minulých dnech se objevily problémy, které souvisely s přetížením databáze TARIC, protože se enormně zvýšil počet zasílaných dotazů zvláště od obchodní veřejnosti z nových členských zemí EU. Tazatelé se ne vždy dostali k požadovaným informacím ihned a museli své dotazy opakovat. Tato databáze je umístěna na serverech v Bruselu.

Ve středu 5. 5. 2004 proběhlo v Bruselu pravidelné zasedání zástupců generálních ředitelů celních správ členských zemí EU, na kterém byl i českým zástupcem tento problém přednesen. Správce serveru se omlouvá všem tazatelům za potíže v získávání informací ze systému TARIC a pracuje na jejich odstranění.

Celní správa České republiky zveřejnila na svých internetových stránkách www.cs.mfcr.cz <http://www.cs.mfcr.cz> českou mutaci celního sazebníku EU, přestože tento ještě nevyšel v Official Journal of the European Union (Sbírka zákonů EU). Zároveň je Celní správa České republiky připravena cestou celních úřadů pomoci veřejnosti při získávání informací k celním sazbám EU a obchodně politickým opatřením, které s obchodováním EU ve vztahu k nečlenským zemím EU souvisí.

K situaci se vyjádřil i ministr financí Mgr. Bohuslav Sobotka: „Jsem rád, že Brusel akceptoval naše připomínky a posílí kapacity tamních serverů“.

Databáze TARIC je informační systém obsahující celní sazebník EU a obchodně politická opatření (kvóty, licence), která se vztahují k vývozu a dovozu zboží z a do EU.

 

 

 

 

Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

fax: 261332000

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz