Celní správa České republiky

Generální ředitelství cel

Oddělení Informací pro veřejnost

Budějovická 7

Praha 4

V Praze dne 26.11. 2004




TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY


Celní správa ČR převzala dar vlády USA


V pátek 26 listopadu předal velvyslanec Spojených států amerických pan William Cabanis generálnímu řediteli GŘC Zdeňkovi Richtrovi dar vlády USA – mobilní rentgen.


Tento dar je symbolem porozumění společného úsilí ČR a USA v boji proti terorismu a šíření zbraní hromadného ničení a souvisí s programem EXBS (Export Control and Border Security Program – Program na ochranu hranic a exportu), jenž je financován vládou USA a spadá pod Ministerstvo obrany a bezpečnosti USA.


Po vyškolení obsluhy americkými experty bude rentgen využívat především Celní úřad Praha Ruzyně - letiště např. při odhalování nelegálního dovozu omamných a psychotropních látek, nelegálního obchodu se zbraněmi a výbušninami, případně při namátkových kontrolách dováženého zboží přímo při vykládce z letadel.


Nový mobilní rentgen na podvozku Mercedes-Benz v hodnotě více než čtyř milionů korun není v posledních letech jediným darem americké vlády Celní správě ČR. Od roku 1998 získali čeští celníci od americké strany už jeden stacionární a jeden mobilní rentgen, dále spektrometry, pagery na zjišťování radioaktivity, ruční a stacionární radiometry, a další technické vybavení využívané celním mobilním dohledem na mnoha místech v České republice.


V případě zájmu o fotodokumentaci z předání kontaktujte pana Jiřího Rážka, tel. 603151028.




Bc. Jiří Barták

tiskový mluvčí

tel.: 261331921

mobil: 602332791

e-mail: j.bartak@cs.mfcr.cz