CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 02.06.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Čeští celníci pomohli rozbít Balkánský drogový kartel

V minulém týdnu byla dokončena rozsáhlá mezinárodní protidrogová operace, na které se významným způsobem podíleli příslušníci Celní protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel. Operace s krycím názvem DOGMA směřovala proti členům tzv. Balkánském kartelu, který byl řízen chorvatskými občany sídlícími v Praze. Ti organizovali pašování kokainu z Brazílie do EU.

Celá skupina, jejímž členem byl i bývalý chorvatský policista ze speciální jednotky, pracovala na profesionální úrovni s využitím nejmodernější techniky. V Praze mělo vedení kartelu základnu, odkud řídili mezinárodní drogové aktivity – pašování kokainu z Latinské Ameriky do EU.

Během operace DOGMA zajistil mezinárodní tým protidrogových specialistů z řad českých celníků a zahraničních policistů celkem 368 kg kokainu v hodnotě 20 milionů EUR (cca půl miliardy korun). Kokain putoval z Brazílie do EU po moři v nákladní kontejnerové lodi. Blízko španělské Valencie členové gangu pomocí rychlých člunů převezli pašovanou drogu do v přístavu. V tu chvíli zasáhli španělští policisté.

Při závěrečné realizaci akce DOGMA bylo zadrženo devět členů Balkánského kartelu, včetně jeho vedení, zabaveno bylo 368 kg kokainu, tři vozidla, rychlý člun, peněžní hotovost a padělané doklady.

Realizační tým akce DOGMA tvořili s českými celníky policisté z Chorvatska, Španělska, Bosny a Hercegoviny, Nizozemí, Slovinska a specialisté z americká DEA.

Detailnější informace a obrazový materiál jsou v přiložené powerpointové prezentaci.


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky