CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2011
        • Evropský úřad pro boj proti podvodům přispěl v roce 2010 k záchraně 68 milionů EUR, na vyšetřováních se podíleli i čeští celníci
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 02.11.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Evropský úřad pro boj proti podvodům přispěl v roce 2010 k záchraně 68 milionů EUR, na vyšetřováních se podíleli i čeští celníci

V říjnu zveřejněná výroční zpráva o činnosti Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) poskytuje shrnutí výsledků činnosti tohoto úřadu za rok 2010. Konkrétní případové studie podrobně popisují činnost úřadu OLAF, který se v roce 2010 zabýval přibližně 500 případy, včetně složitých externích vyšetřování, citlivých interních vyšetřování a nadnárodních případů, v nichž tento úřad vystupoval jako koordinátor. Bylo zachráněno 68 milionů EUR a pachatelé podvodů byli odsouzeni celkem ke 125 letům vězení.
„S velkou radostí předkládám kladné výsledky naší práce za rok 2010. Za stávající ekonomické situace je více než kdykoli předtím zapotřebí zajistit, aby byly finanční prostředky EU používány pro dané účely a aby byly poskytnuty správným příjemcům. My, úřad OLAF a další útvary Komise, budeme i nadále vyvíjet vysoké úsilí v boji proti podvodům v členských státech a nebudeme tolerovat žádnou korupci v institucích EU. Vyzývám členské státy, aby zvýšily své úsilí v této oblasti. Je zásadní, aby vzájemně spolupracovaly, aby při zpětném získávání zneužitých prostředků EU postupovaly rychle a rozhodně a aby zajistily spravedlivé potrestání pachatelů,“ řekl 19. 10. 2011 Giovanni Kessler, generální ředitel úřadu OLAF.
Shrnutí výsledků činnosti OLAF za rok 2010
• Bylo zahájeno 225 nových vyšetřovacích a operativních případů: 150 případů interních a externích vyšetřování a 75 případů koordinace a pomoci. V průběhu roku 2010 bylo uzavřeno 189 vyšetřovacích a operativních případů.
• Průměrná celková délka vyšetřování a operací, včetně hodnotící fáze, byla 27,9 měsíců, což je nejkratší doba za posledních pět let.
• Úřad OLAF získal 46 % informací z veřejného sektoru na úrovni EU i členských států. Celkem 52 % těchto informací pocházelo od občanů a ze soukromého sektoru.
• V návaznosti na vyšetřování úřadu OLAF bylo získáno zpět celkem 67,9 milionů EUR. Nejvyšší částky byly zpětně získány v oblasti strukturálních fondů (32,9 milionů EUR), zemědělství (11,9 milionů EUR) a přímých výdajů (10,6 milionů EUR).
• K dnešnímu dni bylo rovněž získáno zpět celkem 351,2 milionů EUR v rámci finančních následných opatření, která souvisejí s aktuálně projednávanými případy.
• Vnitrostátní soudy v návaznosti na případy řešené úřadem OLAF odsoudily pachatele podvodů k trestům odnětí svobody v celkové délce 125 let a uložily finanční tresty ve výši téměř 1,47 miliardy EUR.
Celé znění výroční zprávy lze stáhnout z internetových stránek úřadu OLAF .

Podíl Celní správy ČR na činnosti OLAF v roce 2010
1) Společná celní operace Sirocco (JCO Sirocco)
Česká celní správa byla v roce 2010 zapojena do JCO Sirocco, jejíž operační fáze proběhla ve dnech 15. - 25. 6. 2010 a byla zacílena na odhalování ilegální námořní přepravy padělaných cigaret do členských států EU prostřednictvím kontejnerů naloděných, resp. přeložených ve vybraných přístavech v Čínské lidové republice (Chiwan, Shekou, Shanghai, Shenzhen) nebo ve Spojených arabských emirátech (Jebel Ali).
Zvláštní pozornost byla věnována kontejnerům překládaným v přístavech zúčastněných středomořských států. Do JCO Sirocco byly kromě České republiky zapojeny celní orgány všech ostatních členských států EU, Albánie, Černé hory, Chorvatska, Egypta, Jordánska, Libanonu, Maroka, Palestiny, Sýrie, Tunisu, Turecka a dále pak WCO, Interpol a Europol.
Na základě provedených kontrol během JCO Sirocco došlo k celkem 40 záchytům nelegálně přepravovaného zboží. Jednalo se o:
• 37.408.200 ks cigaret (5 záchytů),
• 1.243 kg tabáku (2 záchyty),
• 7.038 l alkoholických nápojů (1 záchyt)
• zboží podezřelé z porušení práv duševního vlastnictví (mj. oděvy, obuv, tašky, hračky a elektronika, 32 záchytů).

Veškeré zachycené cigarety byly původem z ČLR a byly přepravovány (resp. zachyceny) na trasách: Xiamen - Algeciras - Lisabon, Xiamen - Rotterdam - Riga, Xiamen - Valencie (cigarety v celkovém množství 29.070.000 ks zn. L&M, Benson & Hedges, Regal, Chesterfield a Marlboro Red) a Shekou - Barcelona - Valencie - Barcelona (8.338.200 ks cigaret zn. Benson & Hedges, Regal). Zboží bylo deklarováno mj. jako výrobky z plastů, tapety, dámské oděvy, přikrývky nebo nábytek. Dvě zásilky tabáku k ruční výrobě cigaret, zachycené ve Felixstowe (VB), byly naloděny v přístavu Jebel Ali (SAE). Zachycené zboží podezřelé z porušení práv duševního vlastnictví bylo ve 30 případech přepravováno z ČLR (mj. z přístavů Ningbo, Chiwan, Shanghai a Shenzen), ve dvou případech pak z přístavu Jebel Ali. Největší počet záchytů výše uvedeného zboží byl ohlášen ze strany italských, španělských a maltských orgánů (vždy po 5 případech, mj. v přístavech Gioia Tauro, Valencie a Marsaxlokk).
2) Nesprávné deklarování LED světel z USA, Číny a Mexika
V návaznosti na požadované prověření celní databáze byly zahájeny následné kontroly největších dovozců LED světel a LED diod. Porušení celních předpisů bylo zjištěno u jediné české firmy, únik na celních poplatcích činil 288.385,- Kč.
3) Nesprávný popis rýže při dovozu do EU
Byly provedeny následné kontroly celních prohlášení zaměřené na správnost sazebního zařazení zboží. Porušení celních předpisů bylo zjištěno u jediné české firmy, únik na celních poplatcích činil 156.125,- Kč.
4) Nesprávné sazební zařazení sportovní obuvi – antidumping
Bylo provedeno 48 následných kontrol zaměřených na dovozy sportovní obuvi v souvislosti s obcházením antidumpingového opatření, stanoveného na dovoz obuvi se svrškem z usně pocházející z ČLR a Vietnamu. Porušení celních předpisů bylo zjištěno ve čtyřech případech, únik na celních poplatcích činil 144.972,- Kč.


mjr. Bc. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky