CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 01.11.2011


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Tisková zpráva NPC a CPJ k operaci „DOMINIKA“

Od srpna 2011 do současné doby byla v rámci společné pracovní skupiny Národní protidrogové centrály služby kriminální policie a vyšetřování (NPC) a Celní protidrogové jednotky Generálního ředitelství cel (CPJ) realizována skupina osob, která se delší dobu zabývala dovozem kokainu z Dominikánské republiky do Evropské unie.

Kokain byl určen pro černý trh nejen v Praze, ale i pro distribuci v dalších státech Evropské unie. K zadržení tří osob hlavních organizátorů došlo v Praze a předcházelo mu zadržení sedmi kurýrů (šesti žen a jednoho muže), občanů České republiky, na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem a v Bruselu. U kurýrů bylo při prohlídkách nalezeno celkem 7 kg vysoce kvalitního kokainu, který ukrývali nejen v cestovních zavazadlech, ale některé z kurýrek jej převážely i v tělních dutinách. Tento způsob pašování je velmi nebezpečný, protože v případě protrhnutí kontejneru s kokainem v těle hrozí okamžitá intoxikace organizmu s vysokým rizikem velmi rychle nastupujících fatálních následků. Za drogu mohli pachatelé v rámci pouliční či klubové distribuce získat přibližně 12 milionů Kč. Kurýři byli v SRN a Belgii odsouzeni k tříletým trestům odnětí svobody.

V České republice byl zadržen íránský občan, který zde dlouhodobě pobýval a obchodování s kokainem organizoval. Na tohoto muže byl vydán i mezinárodní zatykač pro trestné činy související s nelegální migrací ze SRN. Společně s ním byli zadrženi i dva čeští občané. Žena se podílela na organizování obchodů a zároveň byla kurýrkou kokainu, muž pracoval jako kurýr.  

Všem třem osobám zadrženým v České republice hrozí za trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy podle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c), odst. 4 písm. c) trestního zákoníku trest odnětí svobody až na 18 let a propadnutí majetku.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky