CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2014
        • Celní správa za první pololetí tohoto roku zabránila únikům na cle a spotřebních daních v částce převyšující 750 milionů Kč
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 19.08.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celní správa za první pololetí tohoto roku zabránila únikům na cle a spotřebních daních v částce převyšující 750 milionů Kč

Celníci od ledna roku 2014 zabránili daňovým únikům na cle a spotřebních daních v částce převyšující 750 milionů korun. Většina z těchto úniků souvisela se spotřební daní z pohonných hmot, zbývající pokusy směřovaly ke spotřební dani z lihu a lihovin či tabákových výrobků. U zboží nepocházejícího z EU se jednalo zároveň o možné úniky na cle a DPH. Na účtech celníci zajistili přes 470 milionů Kč.

Celní správa při odhalování daňových úniků při nelegálním obchodování a dovozech zboží úzce spolupracuje s Finanční správou, Policií ČR a Finančním analytickým útvarem Ministerstva financí. Tuto spolupráci výrazně posílil vznik týmu KOBRA a také vzájemná výměna informací s ostatními celními správami EU.

Celníci během prvního pololetí roku 2014 odhalili přes 1500 případů porušení daňových předpisů se škodou přesahující 660 milionů Kč a ve více jak šedesáti případech zahájili v této souvislosti trestní prověřování. Odhalené úniky na cle pak dosáhly částky necelých 100 milionů Kč. Na účtech se podařilo zajistit přes 470 milionů Kč, zbývající částka je předmětem vymáhání a bude kryta prodejem exekuovaného majetku či zboží.

"Formy páchání daňové trestné činnosti jsou čím dál tím sofistikovanější, proto je intenzivní spolupráce s našimi partnery klíčová. Za výsledky se ale také skrývá dennodenní mravenčí práce stovek mých kolegů, kteří včasné odhalení celních a daňových úniků berou jako výzvu," uvedl David Chovanec, zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel.


kpt. Ing. Martina Kaňková
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 931
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky