CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2014
        • Členové daňové Kobry zabránili stamilionovým únikům při obchodování s pohonnými hmotami
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 15.08.2014


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Členové daňové Kobry zabránili stamilionovým únikům při obchodování s pohonnými hmotami

Daňová Kobra opět zasáhla. Již v zárodku se podařilo zamezit možnému podvodu při obchodování s pohonnými hmotami. Analýza informací a jejich rychlá výměna mezi členy daňové Kobry (společný tým Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel) a následný zásah u obchodníků s pohonnými hmotami zabránili škodě ve výši cca 650 milionů korun.

Zásah zaměřený na boj proti daňovým únikům na pohonných hmotách, odstartoval již před několika měsíci, kdy specialisté celní a finanční správy, s přispěním ÚOKFK, získali informace o možném zneužití systému přijímání a distribuce pohonných hmot a hrozícím vzniku velkých daňových nedoplatků na dani z přidané hodnoty a spotřební dani. Podezřelý daňový subjekt podnikal v oblasti dovozu a následného prodeje pohonných hmot na českém trhu.

 

Policisté ÚOKFK k případu shromáždili určité poznatky, které v rámci „opatření k předcházení trestné činnosti“ předali pracovníkům finanční správy. Pracovníci finanční a celní správy proto vyhlásili  akci s krycím názvem OTHELLO a ihned zpřísnili pro daňové subjekty podmínky provozování daňového skladu a plnění řádných daňových povinností. Výsledkem byla řada správních rozhodnutí, včetně odejmutí povolení k provozování daňového skladu, zajišťovací příkazy a průběžné exekuce peněžních prostředků a skladovaných pohonných hmot.  Akce OTHELLO kulminovala ve středu 13. 8. 2014, přičemž členové společného týmu zabavili na účtech přes 650 milionů korun a zajistili 700 tisíc litrů pohonných hmot, které poslouží na úhradu daňového nedoplatku.


mjr. Mgr. Jiří Barták
vedoucí oddělení vztahů k veřejnosti a tiskový mluvčí Generálního ředitelství cel
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 725 370 040
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky