CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 03.09.2020


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Celníci si posvítili na nelegální hazard

​Po „koronavirové" přestávce, kdy byly z důvodu zamezení šíření nákazy zavřené i provozovny poskytující hazardní hry, se celníci zaměřili opět na vyhledávání nelegálního hazardu.

V rámci čtyřdenní celorepublikové kontrolní akce „GARDE", kterou celníci zaměřili na dodržování zákona o hazardních hrách, identifikovali 24 provozoven, kde měli podezření, že dochází k porušování předpisů. Akce se zúčastnilo více jak sto celníků.

Ve dvaceti provozovnách z výše uvedených celníci zjistili porušení zákona o hazardních hrách a zadrželi 60 nelegálních technických zařízení. Z nich bylo 57 kvízomatů typu Pegasus, Quizzard, Futura, Explorer a další tři technická zařízení. V rámci kontrolní akce objevil služební pes v Ústeckém kraji i 7,5 gramů sušené rostliny „marihuany", která patřila obsluze provozovny. Celníci zadrželi hotovost spojenou s nelegálním hazardem ve výši téměř 90 000 Kč.

Kromě provozoven ve velkých krajských městech jako je např. Praha, Brno, Ostrava či České Budějovice byla prověřena i menší města jako Velké Meziříčí, Mnichovo Hradiště, Dvůr Králové nad Labem či Lázně Bělohrad. Kontrolní akce se nezaměřila na Pardubický a Zlínský kraj.

Dozor nad hazardními hrami, který byl celní správě přidělen, potírá nejen nelegální hazard, ale chrání i společnost. Provozovatelé, kteří nekontrolují návštěvnost svých heren, tak ohrožují mladistvé, u kterých rychleji vzniká závislost na hazardu. V důsledku toho dochází ke zvýšení rizika páchání kriminální činnosti vedoucí k uspokojení závislostí, a to nejen na hazardu.


kpt. Ing. Hana Prudičová
Tisková mluvčí GŘC
tel: +420 261 331 921
mobil: +420 607 007 937
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky