CZ EN Translate
Menu
  • Úvod
    • Tiskové zprávy
      • 2021
        • Celníci poprvé zajistili třičtvrtě milionu korun ve virtuální měně Ethereum a překazili obchod s drogami na Darknetu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 03.02.2021


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

 Celníci poprvé zajistili třičtvrtě milionu korun ve virtuální měně Ethereum a překazili obchod s drogami na Darknetu

Ostravští celníci ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili skupinu sedmi osob z Karvinska, která nejméně od roku 2015 do současné doby nakupovala prostřednictvím latentních sítí Darknet drogy a látky s hormonálním účinkem, které si následně nechávala zasílat do ČR. Závěrečnou realizaci provedli společně s policisty 12. – 13. ledna. Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor a pozemků objevili kokain, marihuanu, hašiš, metamfetamin, tablety extáze, MDMA, LSD, anabolické steroidy a jiné látky s hormonálním účinkem. Zajistili dvě vozidla v hodnotě cca 500 000 Kč. Jako výnos z této trestné činnosti byla jednomu z pachatelů zajištěna i virtuální měna Ethereum v hodnotě 750 000 Kč.  

Prověřování trestné činnosti zahájili celníci v září 2019. Počáteční informace byla získána prostřednictvím zprávy zprostředkované evropským policejním úřadem Europol ve vztahu k nelegálnímu nákupu OPL v prostředí latentních sítí DARKNET. Pak už následovalo rozsáhlé pátrání. Úkony realizace byly provedeny souběžně šesti realizačními skupinami celníků a policistů. Vzhledem k povaze případu se závěrečné akce zúčastnila i speciální složka celní správy - Skupina operativního nasazení.

Osoby se zabývaly i nelegální výrobou metamfetaminu a indoorovým pěstováním konopí s vysokým obsahem THC. Všechny tyto látky následně distribuovaly na území ČR, a to se značným finančním ziskem. Pěstírny se našly dvě. Jedna v bytě, kde podezřelá osoba bydlela a jeden byt byl speciálně upravený na moderní indoor pěstírnu konopí s vysokým obsahem THC. Zde se využitím hydroponické technologie pěstovalo 50 ks rostlin konopí. Hlavní pachatel většinu finančních prostředků převáděl do virtuálních měn Bitcoin a Ethereum. U něj byla zajištěna i hardwarová peněženka na virtuální měny a mobilní telefon s nainstalovanou softwarovou peněženku.

Do vyšetřování si tento případ převzalo Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje a je zahájeno trestní stíhání proti všem zadrženým pachatelům.     




kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky