CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
oddělení vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
140 00 Praha 4

V Praze 28.03.2024


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Generální ředitelství cel

Za deset let Daňová kobra uchránila celkem 16 miliard korun

Projekt „Daňová kobra‟ byl v České republice formálně zahájen v dubnu 2014 podpisem meziresortní dohody mezi ministerstvy vnitra a financí, a to za účelem nastavení pravidel pro trvalou a vzájemnou výměnu informací a společného postupu koordinovaných složek státu při boji proti daňovým únikům a daňové kriminalitě. „Daňovou Kobru jsem před deseti lety pomáhala z pozice náměstkyně ministra financí založit a těší mě, že projekt stále potvrzuje svůj význam. A to nemluvím pouze o fiskálním přínosu, když každý rok průměrně zajistí státnímu rozpočtu přes miliardu korun. Finanční správa se už dávno nemusí zabývat jen běžnými daňovými pochybeními, svou analytickou činností detekuje řadu daňových podvodů, s kterými se nelze vypořádat administrativními nástroji daňové kontroly. Proto je klíčová spolupráce s celní správou a policejními orgány, abychom dotáhli do zdárného konce i ty nejzávažnější případy daňové kriminality", zmínila úvodem Simona Hornochová, generální ředitelka Generálního finančního ředitelství.

Pod pojmem Daňová kobra se identifikuje metoda práce a procesních postupů, do kterých je zapojena celní správa, finanční správa a policie. Z pohledu poptávky a očekávání naší společnosti jsou to velmi efektivní a účinné postupy v případě orgánů vymáhajících právo, s primárním cílem zajištění řádného výběru daní, případně navrácení nelegálně získaných prostředků do státního rozpočtu.

„Spolupráce je správnou cestou a vysoce účinným modelem legitimní kooperace mezi policejním orgánem a správcem daně, což potvrzují trvale i výsledky činnosti tohoto projektu, resp. pracovní metody. Společně se nám daří odhalovat daňové podvody, v loňském roce byla uchráněna jedna miliarda korun", řekl generální ředitel Generálního ředitelství cel Marek Šimandl. Daňová kobra za celou dobu svého trvání již uchránila státnímu rozpočtu částku přesahující 16 mld. Kč. A důležitou spolupráci potvrdil i náměstek policejního prezidenta pro službu kriminální policie a vyšetřování Tomáš Kubík: Naší snahou je zasáhnout do nejvyšších pater organizovaného daňového zločinu. Proto je spolupráce mezi partnery na úrovni Daňové kobry velmi důležitá."


kpt. Ing. Martina Kaňková
Sekce pátrání - Generální ředitelství cel
mobil: +420 724 431 127
fax: +420 261 332 100
e-mail: media@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky