CZ EN Translate
Menu
Celní správa České republiky
Generální ředitelství cel
Oddělení Vztahů k veřejnosti
Budějovická 7
Praha 4

V Praze 26.02.2013


TISKOVÁ ZPRÁVA CELNÍ SPRÁVY
ČESKÉ REPUBLIKY

Celní úřad Praha Ruzyně

Ruzyňští celníci odhalili rekordní zásilku 31 kilogramů kokainu za 60 milionů korun

V pondělí 25. 2. 2013 v dopoledních hodinách odhalili celníci na letišti Václava Havla v Praze Ruzyni zásilku 31.280,6 gramů kokainu. Kokain pašovali z dominikánského Punta Cana ve svých osobních zavazadlech tři nizozemští občané (dva muži a jedna žena).

Na odhalení pašeráků se výrazně podílely zkušenosti celníků a vyhodnocení informací, které k cestujícím z tohoto letu získali. Zavazadla vytipovaných cestujících podrobili důkladné kontrole, při které ve třech z nich postupně nalezli celkem 25 balíčků obsahujících bílý prášek, který orientační chemická analýza označila za kokain.

Práci celníků ocenil i jejich nejvyšší velitel, ministr financí Miroslav Kalousek: „Celní správa opět prokázala, že k úspěchu v boji proti organizovanému zločinu vede každodenní mravenčí práce, použití zdravého selského rozumu a osobní nasazení každého z našich celníků.“

Určení vlastní hmotnosti a čistoty zajištěné drogy je předmětem další odborné expertizy. Zatím není jasné, zda droga byla  určena pro český trh, nebo měla putovat do zahraničí.

Cena za gram kokainu se na českém trhu pohybuje od 1500 do 2000 korun.

plk.Ing. Pavel Drobek
Tiskový mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně
tel: +420 261 331 035
mobil: +420 724 502 051
e-mail: p.drobek@cs.mfcr.cz
Skočit na začátek stránky